Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Kv. Neptun – Plusenergihus vid Mälaren

Byggherre Sveafastigheter Bostad, byggentreprenör H2 Entreprenad, konstruktör Stiba och arkitekt Alessandro Ripellino Arkitekter. 
Bildkälla: Sveafastigheter Bostad
Byggherre Sveafastigheter Bostad, byggentreprenör H2 Entreprenad, konstruktör Stiba och arkitekt Alessandro Ripellino Arkitekter. Bildkälla: Sveafastigheter Bostad
Publicerad av
Redaktionen - 17 maj 2019

Text: Mari-Louise Paulson

 

Naturnära vid Mälaren i Västerås ligger ett nytt bostadsområde, Öster Mälarstrand. Där har man nu färdigställt Kv. Neptun tre klimatsmarta hus som byggts i området.

Det är Sveafastigheter Bostad som står bakom de tre plusenergihusen på fyra till sex våningar som ingår i kvarteret Neptun. Husen som är klassade som miljöbyggnad Guld, är en del av Västerås nya hållbara stadsdel Öster Mälarstrand. Några exempel på det är att kvarteret har 1282 kvm solceller på taken och ska alltså både hålla energiförbrukningen nere och producera ett eget överskott på energi. Vilket görs med hjälp av en bergvärmepump som kombineras med golvvärme och ett återvinningsaggregat. Till det ett internt elnät som ser till att varje bostad tar del av den egenproducerade elen.

Mysig och hemtrevlig stadsdel
Tanken med hela området är att det ska vara "mysigt och hemtrevligt". Där finns bland annat en restaurang, bryggor och kajer där man kan ha småbåtar eller ta en promenad. När det gäller Kv. Neptuns gestaltning har man använt en rad olika fasadmaterial så som plåt, puts, trä och murade fasader för att skapa variation och småskalighet. Totalt 121 ytsmarta hyresrätter i storleken på 1 till 4 rum med en snittyta på 57 kvadratmeter, tänkt för unga familjer och kompisboende, ingår i kvarteret där Inflyttning startade under 2018. Något som passar in med övriga Öster Mälarstrand som har blandade boendeformer med både hyres- och bostadsrätter.

Projekt: Nybyggnad av hyresrätter och butiker på Öster Mälarstrand, Västerås
Arkitekt: Alessandro Ripellino Arkitekter
Byggherre:Sveafastigheter Bostad
Totalentreprenör:H2 Entreprenad AB
Värde:150 Mkr
Bruttoyta:6830 kvadratmeter
Entreprenadform: Totalentreprenad

Annons

Annons

Annons