Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Nya Glänningeskolan kommunens första passivhus är snart klart

Två huskroppar i två plan med en gemensam entré så blir Nya Glänningeskolan som är ritad av PE. 
Bilkälla: PE
Två huskroppar i två plan med en gemensam entré så blir Nya Glänningeskolan som är ritad av PE. Bilkälla: PE
Publicerad av
Redaktionen - 21 maj 2019

Text: Mari-Louise Paulson

 

Kommunen storsatsar på Nya Glänningeskolan i Laholm. När projektet startade 2017 var det både Laholms första passivhus och den största nybyggnationen kommunen gjort på 30 år. I höst ska skolan vara redo för inflyttning.  

 

Innan byggstart både röjde och höjde man tomten för Nya Glänningeskolan som alltså står klar i samband med skolstart i augusti 2019. En dunge med buskage togs bort och marken byggdes på med ungefär en meter.
– Vi ersätter ingen gammal skola utan den här skolan hamnade på en ny tomt som ett tillskott i kommunen som beror på ett ökat antal invånare. Laholm, liksom många andra städer, växer, säger Roland Sundell, projektledare på Laholmshem AB som är byggherre för Nya Glänningeskolan.

Entrén är byggnadens hjärta
Den nya skolan ska rymmas i två huskroppar i två plan med en gemensam entré och huvudtrappa. De ytor som saknar fönster för in dagsljus via ett överljus som sprider sig från skolbyggnadens mitt. Centrum i byggnaden är entrén från vilken man också når de olika våningsplanen.

Laholms första passivhus
Att skolan är ett passivhus, som alltså till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset, har arkitekten PE (före detta Temagruppen) tagit in i gestaltningen genom att använda enkla grundformer där även avståndet mellan ytterhörn och fasadyta i förhållande till golvyta har en stor betydelse. Här har man använt en betongstomme och bärande ytterväggar av samma material och taken ska till stora delar vara sedumtak. Allt för att stämma med den röda tråden som enligt arkitekterna går genom hela projektet. "gestaltning har präglats av ett starkt energitänk, där en funktionell, flexibel och spännande planlösning för verksamheten är slutmålet."

Samverkansentreprenad och tidplan
Samverkansformen är partnering och totalentreprenad. Skolan får en bruksarea på 6 390 kvm. som ska rymma cirka 475 elever från årskurs F till 6 gå. En ny idrottshall ingår också i projektet. Skolan anpassas för den moderna digitala undervisningen med smartboards och skärmar på väggarna. En kostsam investering för kommunen men bygget håller tidplan.
– Just nu är vi inne i färdigställandet. Nästa steg är en besiktningsfas i slutet på maj, sedan tar verksamheten vid och inreder under sommaren. Vi är trygga med att skolan är klar till skolstarten i augusti, säger
Roland Sundell projektledare på Laholmshem AB.

Projekt:Nybyggnad av F-6 skola och idrottshall i Laholm
Byggherre: Laholmshem AB
Beställare: Laholmshem AB
Totalentreprenör: MVB Syd AB
Arkitekt: PE fd Temagruppen
Värde: 236 Mkr
Byggtid: maj 2017 till augusti 2019

Annons

Annons

Annons