Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Stora Enso producerar korslimmat trä

Byggnaden för den nya produktionslinjen målad i Falu Rödfärg, som också äga av Stora Enso och givetvis byggd i korslimmat trä. 
Foto: Stora Enso
Byggnaden för den nya produktionslinjen målad i Falu Rödfärg, som också äga av Stora Enso och givetvis byggd i korslimmat trä. Foto: Stora Enso
CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga.
Foto: Stora Enso
CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga. Foto: Stora Enso
Maja Bergström, projektledare och Joakim Sveder, platschef på Stora Enso Gruvöns sågverk. Foto: Stora Enso
Maja Bergström, projektledare och Joakim Sveder, platschef på Stora Enso Gruvöns sågverk. Foto: Stora Enso
Publicerad av
Redaktionen - 29 maj 2019

Text: Mari-Louise Paulson

 

Byggandet med trä är något som ständigt ökar. För att möta det har Stora Enso investerat i en ny produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk i Värmland.

 

Stora Ensohar investerat i en i en ny produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk i Värmland. En halv miljard svenska kronor har företaget satsat på att skapa en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä, ett efterfrågat byggmaterial som används framför allt som stomme i alla typer av byggnader. Produktionen med kundleveranser är igång, även om den officiella invigningen hålls den 28 maj.

Anläggningen blir företagets tredje för produktion av korslimmat trä. De två andra finns sedan tidigare i Österrike. Det var också där tekniken med dessa limmade och pressade element med bra bärighet och hållfasthet utvecklades.

En stor investering
Det är en stor investering men det ger också stor produktionskapaciteten. Stora Enso uppger att cirka 100 000 m3 korslimmat trä ska kunna produceras per år. Något som enligt företaget motsvarar material till cirka 4500 normalstora lägenheter. Maja Bergström, som är projektledare säger i ett pressmeddelande att processen varit snabb.
– Från det att investeringsbeslutet på en halv miljard kronor fattades i juli 2017 så har vi på cirka 1,5 år nu en helt ny produktionslinje för korslimmat trä i drift som producerar kommersiella leveranser till kunder. Detta är dessutom en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä.

I dagsläget byggs runt 10 procent av flerbostadshusen i Sverige i trä. ser Något som växer och där Stora Enso sig inte som en konkurrent till andra träleverantörer utan som ett klimatsmart alternativ till stål- och betongleverantörer.

Många nya jobb
Det finns flera anledningar till att Stora Enso valde att satsa på just Gruvöns sågverk, som till exempel närheten till råvaran, sågverket är omgivet av den värmländska skogen. Det finns också flera bra transportvägar i anknytning till den nya anläggningen så som hamn, järnväg och E18. Företaget framhåller också den kompetenta personalstyrkan som nu kommer att växa.
– 60 nya jobb i Grums motsvarar cirka 6000 nya jobb i Stockholm. Hittills har ett trettiotal av de nya medarbetarna börjat hos oss. Nu pågår rekrytering av ytterligare medarbetare, säger Joakim Sveder, nytillträdd platschef på Gruvöns sågverk i ett pressmeddelande.

Fakta:
KL-produkterna från Gruvöns sågverk kommer framförallt att säljas i Norden och Storbritannien. Det är framförallt gran som används för framställningen av de 16 meter långa, 3,5 meter höga och upp till 0,4 meter tjocka KL-elementen.

Källa: Stora Enso

 

Annons

Annons

Annons