Mötesplatsen för dig inom bygg- och fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Fojab ritar studentlägenheter allt mer

Proto - ett helt nytt studentbostadskvarter i Lund. Utvecklat och projekterat av Fojab.
Proto - ett helt nytt studentbostadskvarter i Lund. Utvecklat och projekterat av Fojab.
Publicerad av
Redaktionen - 14 jun 2019

Proto är det senaste i raden av flera studentbostäder som Fojab har ritat. Tidigare har arkitektfirman ritat prisbelönta Lunds Nation Landsarkivet och Helsingkrona Nation och just nu är de involverade i ytterligare två studentbostadsprojekt i staden, vilket innebär att de har ritat nära 500 studentbostäder i Lund. 

 

Nu har inflyttningen påbörjats i det första huset i det nya studentbostadskvarteret Proto i Lund. Proto består av tre byggnader i tre till sex våningar. Husen har stora sadeltak som rymmer ytterligare två våningar med smarta etagelägenheter. Där kan goda vänner dela boende och ändå känna sig privata. Området består av sju nya kvarter med studentbostäder, grönskande utemiljöer och stort hållbarhetsfokus.

– När vi besökte Proto i samband med inflyttningen kunde vi konstatera att det blev precis så som vi hade tänkt oss, säger Mattias Hedberg Ek, ansvarig arkitekt på Fojab. 

De nya husen har långa korridorer och fyra grundtyper av lägenheter. Två av dessa är i etage och utnyttjar den stora takvolymen maximalt. Huskropparnas vitt skilda dimensioner samt ett mönster av gröna skivor och fönster, skapar variation i gestaltningen och stor omsorg har lagts vid viktiga detaljer för att uppnå en god kvalitet som förmedlar husens stilrena och konsekventa formgivning.

Hållbara och tåliga material är nödvändiga i en miljö där många bor och rör på sig. Omflyttningen i studentbostäderna är stor och ställer stora krav på in- och utvändiga lösningar. Fasaden består av galvaniserad stålplåt och färgade fibercementskivor, material som är både tåliga och underhållsfria. Alla byggmaterial är fria från ämnen som kan vara skadliga för miljö eller hälsa, och valda för att minimera resursanvändningen. Husen är välisolerade och har återvinningssystem som gör att energianvändningen är cirka 20 % lägre än gällande nybyggnadskrav. Den energi som används är till mer än 90 % förnyelsebar och enligt nuvarande prognoser nås 100 % till 2020.

Mattias Hedberg Ek ansvarade också för gestaltningen av Helsingkrona Nations studentbostadshus Tornet och Landsarkivet i Lund. Studentbostadshuset Tornet är tretton våningar högt och rymmer förutom lägenheter för “kompisboende” också bland annat en gemensam festvåning på plan 13 med fantastisk utsikt över Lund.

– Det är två unika projekt där Helsingkrona Nations studentbostadshus särskiljer sig med sin unika form och höjd, säger Mattias Hedberg Ek, och fortsätter:

– Landsarkivet var ett mycket spännande projekt då det rörde sig om en varsam ombyggnad av kulturhistorisk miljö samtidigt som ytterligare en huskropp lades till de gamla och därmed bidrog till flera nya studentbostäder till Lund. 

Helsingkrona Nations studentbostadshus Tornet vann Lunds stadsbyggnadspris 2015 och nominerades samma år även till Sveriges Arkitekters bostadspris. 2015 nominerades Lunds Nation Landsarkivet till Skånes Arkitekturpris. 

Att rita bostäder för unga och studenter är ett av Fojabs kompetensområden och den senaste tiden har arkitektfirman sett en ökad efterfrågan på denna typ av projekt. Just nu är de involverade i ytterligare två nya studentbostadsprojekt med nära 120 bostäder i Lund. Tillsammans med Landsarkivet, Helsingkrona Nation och Proto ligger de därmed bakom nästan 500 studentbostäder i staden. Även Fojabs kontor i Stockholm arbetar med bostäder för unga, eller sk ungdomsbostäder.

– Dessa projekt befinner sig ett tidigt skede, och vi återkommer gärna och berättar mer om dem vid ett senare tillfälle, säger Jens Larsson, arkitekt och kontorschef för Fojabs stockholmskontor.

Annons

Annons

Annons