Miljöprofil genomsyrar innovativt projekt

Greenhouse är idag ett av Sveriges främsta spjutspetsprojekt inom hållbar stadsutveckling. Bild: Arkitekt Jaenecke

Greenhouse är ett ambitiöst bostadsprojekt med tydligt miljöfokus i Ekostaden Augustenborg i Malmö. Bostäder, förskola och lokaler med publik verksamhet etableras och miljösmarta lösningar, stora odlingsbalkonger och växthus för självhushåll på taket är några av inslagen. De första hyresgästerna har redan flyttat in i nybyggda etagelägenheter.

 

Ekostaden Augustenborg, i sydöstra Malmö mellan Sofielund och Persborg, erbjuder ett boende i unik miljö. Här är miljöarbetet mer utvecklat än i någon annan stadsdel. Ekostaden bjuder på en utemiljö med mycket grönska och ett öppet dagvattensystem som bland annat synliggörs av vattenkanaler och ett tiotal dammar i området. Greenhouse är idag ett av Sveriges främsta spjutspetsprojekt inom hållbar stadsutveckling. Projektet genomförs i ett samarbete mellan MKB Fastighets AB, beställare och NCC, utförare – ett partnersamarbete som fungerar mycket väl.

 

Möjlighet att vara självförsörjande Greenhouse är ett innovativt boende inom energi, miljöteknik, odling, livsstilsfrågor och social gemenskap. På platsen för det nya projektet fanns sedan tidigare en panncentral och ett tvätteri. Den byggdes om och anpassades till en förskola med ekoprofil och ytor för publik verksamhet. Man har byggt  tolv etagelägenheter med gemensam odlingsträdgård samt ett 14-våningshus om totalt 34 lägenheter varav två våningar utgörs av studentkollektiv. Lägenheterna får odlingsbalkonger på 20 kvadratmeter och fasta odlingsbäddar. Balkongerna är försedda med vattenutkastare och golvbrunn. De är till hälften inglasade för att skapa olika klimatzoner. Tanken är att de boende periodvis kan vara självförsörjande på grönsaker, kryddor och frukt.

 

Underlätta för hållbart boende

Husen miljöcertifieras som Miljöbyggnad Guld – den högsta märkningen för bostäder med lågt energibehov och en sund inomhusmiljö. Logistiken i huset och innovativ miljöteknik underlättar för de boende att leva miljöanpassat. Några exempel är smarta elnät, gröna tak och tak med solceller, enkla och smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Varje lägenhet har en display som visar förbrukningen av varmvatten, el och restavfall. Ambitionen är att göra det möjligt att leva, bo och verka hållbart.

 

Alltigenom positiv respons

Greenhouse har fått mycket uppmärksamhet från både boende och utomstående.

— Vi har fått fin respons från  både boende i området och de som ska flytta in. Även personer från fastighetsbranschen, kommuner och olika intressegrupper har besökt området och har bara haft gott att säga, berättar David Karlsson, platschef NCC.

Etagelägenheterna stod klara i mitten på januari och hyresgästerna har redan flyttat in. Förskolan satte igång första mars och den första juni kommer de sista delarna av Greenhouse, höghuset och parkeringsgaraget, vara färdiga att tas i bruk.

 

Fakta

  • Greenhouse är ett bostadsprojekt i Augustenborg i Malmö som står för ett innovativt boende inom energi, miljöteknik, odling, livsstilsfrågor och social gemenskap.  
  • Det är Sveriges främsta spjutspetsprojekt inom hållbar stadsutveckling.
  • Projektet är ett partnersamarbete mellan MKB (beställare) och NCC (entreprenör)
  • Man bygger ett 14-våningar högt hus om 34 lägenheter med odlingsbalkonger, 12st etagelägenheter med gemensam odlingsträdgård, en förskola med ekoprofil samt lokaler för publik verksamhet
  • Husen miljöcertifieras som Miljöbyggnad Guld
  • Innovativ miljöteknik inbegriper bland annat smarta elnät, gröna tak och tak med solceller, enkla och smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el.
  • De första hyresgästerna har redan flyttat in, hela området kommer vara färdigställt den 1 juni