Förenklade regler för byggande och bostäder

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen stödjer Produktivitetskommissionens förslag att avsätta mer resurser för investeringar i transportinfrastruktur och förenkling av regler för att möta bostadsbehovet.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, säger att regelverket kring byggande och bostäder är en bromskloss för tillväxt och produktivitet. Hon betonar behovet av en samordnad politik med en gemensam riktning för hela Sverige.

Produktivitetskommissionen har presenterat 113 förslag för att öka Sveriges rikedom och effektivitet. Bland de främsta hindren för tillväxt nämns långsamma tillståndsprocesser och behovet av att kunna ta samhällsekonomiska hänsyn i miljöbalken.

Tanja Rasmusson välkomnar kommissionens förslag som skulle underlätta en hög och jämn byggtakt i hela Sverige. Byggföretagen stöder dessa förslag fullt ut, särskilt behovet av snabbare tillståndsprocesser och fri hyressättning för nyproduktion av bostäder.

Produktivitetskommissionen, ledd av Hans Lindblad, tidigare chef för Riksgäldskontoret, inleddes av regeringen i april 2023 och har till uppdrag att analysera faktorer som negativt påverkar tillväxten. Uppdraget ska slutföras i oktober 2025.