Första spadtaget i Högdalen

Bild: Riksbyggen

Det är dags för första spadtaget för kvarteret Valvankaret i Högdalen. Här ska Riksbyggen i samarbete med IF Metall uppföra 82 hyresrätter. 

Projektet har utvecklats och kommer att uppföras av Riksbyggen. IF Metall och Riksbyggen kommer att äga det färdigställda bostadsprojektet tillsammans. Riksbyggen uppför ett punkthus med 14 våningar som omfattar 82 småbostäder fördelat på 27 ettor, 54 tvåor och en fyra. Huset har också två souterrängplan med garage för bilar och cyklar. 

Projektet ingår i ett större planprogram för förtätning av Högdalen. Byggnaden är utformad för att passa in i den befintliga bebyggelsen från 1950- och 60-talen. En viktig förutsättning för projektet har varit certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.

Riksbyggen satsar också på miljövänliga transporter. Det låga antalet bilplatser kompenseras med cykelgarage, bokningsbara lastcyklar, elcykel-pool och en gemensam bilpool. Man ska även använda giftfria och återvinningsbara byggmaterial.

– Kvarteret Valvankaret blir ett värdefullt tillägg i Högdalen med många nya och moderna hyresrätter. Smarta mobilitetslösningar och miljösmart och giftfritt byggande är framtidssatsningar för en stad som växer som aldrig förr, säger Elin Olsson, ordförande i Exploateringsnämndens strategiråd, Stockholms stad i ett pressmeddelande. 

Inflyttning är beräknad till december 2017. Arkitekter är Alessandro Ripellino Arkitekter och totalentreprenör är Serneke i samarbete med Riksbyggen. Fastigheten kommer att förvaltas av Riksbyggen men ägas gemensamt med IF Metall.