Åbo Vetenskapspark siktar modigt på tillväxt

Vetenskapsparken, som breder ut sig till Universitetscampuset, spelar en viktig roll när det gäller att främja tillväxten i Åboregionen. Foto: kredit-Åbo stad och Lunden Architecture Company

Staden Åbo satsar på nytt byggande på drygt en miljon kvadratmeter, investeringar på flera miljarder, över 10 000 nya arbetsplatser och bostäder för 20 000 nya Åbobor på en timmes avstånd från Finlands huvudstadsregion.

Åbo stad har ställt upp detta onekligen ambitiösa mål för att utveckla området för Åbo Vetenskapspark som ett internationellt betydande kompetenskluster och som ett skyltfönster för toppkunnande.

Åbo främjar målmedvetet tillväxten för att möta den exceptionellt omfattande positiva strukturomvandlingen. Vetenskapsparken som breder ut sig till Universitetscampuset och Kuppisområdet spelar en viktig roll när det gäller att främja tillväxten förutom som ett mångsidigt utbildnings- och forskningskoncentration men också som ett internationellt betydande centrum för den kompetensintensiva företagsverksamheten och som en attraktiv boendemiljö.

- Åbo Vetenskapspark har möjligheter att vara ett globalt betydande innovationskluster där näringslivet, högskolorna och näringsbolaget i området på ett unikt sätt samarbetar för att uppnå de gemensamma målen, konstaterar stadsdirektör Minna Arve.

Syftet med framtidsbilden för vetenskapsparken (Masterplan för Åbo Vetenskapspark 2050) är att skapa riktlinjerna för utvecklingen under de kommande decennierna och ta fram en vision om hur den utvidgade helheten mot Österås skulle kunna se ut i framtiden. Masterplanen syftar framför allt till att utnyttja Vetenskapsparkens unika läge och den potential som det mångsidiga kompetensklustret erbjuder så att den helhetsmässiga utvecklingen gynnas av detta.

Entimmeståget kopplar Vetenskapsparken och huvudstadsregionen ihop med ett enhetligt pendlingsområde vilket för sin del kommer att bli en attraktionsfaktor för ett omfattande lokal- och bostadsbyggande i området. Att Vetenskapsparken är belägen intill spåret gör det möjligt att den snabba tågförbindelsen kan utnyttjas till fullo tack vare de korta resekedjorna. Den totala resetiden kommer förutom tågresan inte att öka med flera minuter.

- Utvecklingsvisionen bidrar till riksomfattande fördelar så att korridoren Åbo - Helsingfors bildar en tillväxtaxel som internationellt sett är mer intressant än förut. Entimmeståget och den nordliga tillväxtzonen förenar centralorterna i södra Finland med ett enhetligt arbetsmarknads- och ekonomiområde som erbjuder företag internationellt attraktiva investeringsobjekt och etableringsmöjligheter, betonar stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen.

Den sammanlagt ca 90 hektar stora triangeln i Österås erbjuder ett underlag för Vetenskapsparken att växa betydligt.Området beräknas vara helt färdigbyggt före hälften av det innevarande århundradet.

- Om den nuvarande tillväxttakten fortsätter kan området bli färdigt även snabbare. I vilket fall som helst är det viktigt att vi har ett optimalt läge med mycket attraktiv utvecklingspotential och möjligheter för modiga innovationer, bedömer Hintsanen.

Framtidsbilden har utarbetats genom ett brett samarbete. I samarbetet har deltagit förutom Åbo stad bl.a. universiteten och högskolorna i området, Turku Science Park Oy, Åbo Teknologifastigheter, Finlands Universitetsfastigheter, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt samt Åbo studentbystiftelse.

- Via de öppna Turku Future Forum-workshopparna har också en stor grupp representanter för områdets företag, studerande och experter inom olika branscher deltagit i arbetet med att skapa en framtidsvision för området. Vi har också fört diskussioner med invånarföreningarna om hur området borde utvecklas i framtiden, berättar projektchef Riitta Birkstedt.

Källa: Åbo stad, Finland