Nya beslut kring hotellbyggnaden vid Skellefteås Kulturhus

Bild: Skellefteå kommun.

Nu står det klart att det blir Skellefteå Industrihus som blir byggherre för det nya hotellet, som ska byggas i anslutning till det kommande kulturhuset. Skellefteås kommunstyrelse har beslutat att det behövs en byggherre som håller ihop helheten och bygget fram till dess försäljning sker. Det kommande kulturhusbolaget ska agera hyresvärd till den hotelloperatör som ska driva hotellet. 

– Fastigheten ska säljas och hotellet ska drivas av en privat aktör som ska betala marknadsmässig hyra, något annat är det inte tal om. Det känns bra att det varit konkurrensutsättning av detta, det är ett kvitto på att Skellefteå blir allt mer attraktivt, säger Andreas Westerberg, gruppledare för Liberalerna.

Under sommaren/hösten 2017 gjordes ett omtag i kulturhusprojektet. Anledningen var ett ökat intresse för att investera i Skellefteås fastighetsmarknad. Byggstarten sköts upp i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en försäljning av hela fastigheten, kulturhus såväl som hotell. Då öppnades marknaden upp för en konkurrensutsättning av hotelloperatör, och till det jobbet anlitades konsulten Annordia, med stor erfarenhet av liknande uppdrag.

Byggherrebeslut under säkerhet
Inför kommande försäljning har nu kommunstyrelsen beslutat att Skellefteå Industrihus får rollen som byggherre för hotelldelen.

– Skellefteå Industrihus uppdrag är att uppföra lokaler för Skellefteås näringsliv, det är helt naturligt att de agerar byggherre inför försäljning av fastigheten, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige fattar motsvarande beslut. För att bygget ska inledas finns säkerheter kopplade till beslut. Ett villkor är t ex att det finns en hotelloperatör utsedd innan bygget inleds. Ett annat är att kommunen tar ställning till slutlig investeringskalkyl efter projekteringsfasen med entreprenören.