Energisnål förskola nomineras till Swedish Design Awards 2018

Bild: Philipp Gallon.

Lustigkulla förskola, som ritats av Arkitema i Stockholm är nominerad i kategorin Arkitektur - realiserade projekt i Swedish design Awards 2018. 

Lustigkulla Förskola är en ny förskola i två våningsplan med passivhusstandard och åtta avdelningar i Alsike, Knivsta kommun. I centrum av förskolan finns ett stort atrium med ett mattorg istället för matsal, samt en vinterträdgård som kan användas av barnen för pedagogisk odling av växter. Byggnadens nedskalade former skapar mindre och varierade uterum som stöttar verksamhetens pedagogiska verksamhet och förstärker kontakten mellan ute och inne.

Kärnan i husen består av olika kreativa ateljéer som är tillgängliga för hela förskolan. Varje ateljé har ett eget tema för att användas på olika sätt i den dagliga pedagogiska verksamheten. Varje husdel får också sin egen entré för att skapa en starkare tillhörighet för varje avdelning. Förskolans passivhusteknik gör byggnaden mycket energisnål och beräknas kunna spara upp till 70 procent av energiförbrukningen.