Ingen hyresöverenskommelse med Salabostäder

Salabostäder väljer att frånträda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Salabostäder har valt att frånträda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen, vilket sannolikt innebär att bolaget kommer att överlämna ärendet till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

Hyresgästföreningen och Salabostäder har under en dryg månads tid och vid totalt fyra tillfällen förhandlat bolagets hyror för 2020.

Salabostäders ursprungliga yrkande för 2020 innebär en ökning av hyrorna med 3 procent för samtliga lägenheter i beståndet. Yrkandet motiveras med förväntade kostnadsökningar och underhåll av fastigheterna.

Hyresgästföreningen har ifrågasatt behovet och menat att bolaget borde klara sina åtaganden med en mer modest höjning och givit ett bud på en höjning på 1,5 procent.

Efter förhandlingar modifierade Salabostäder yrkandet till 2,4 procent vilket Hyresgästföreningen fortfarande inte kan se som acceptabelt.

-Vi bedömer att det finns anledning att ifrågasätta den kostnadsutveckling som Salabostäder målar upp i sina prognoser, både när det gäller taxorna och underhållet, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen.

Vid överläggningar den 16 december valde Salabostäder att frånträda förhandlingarna, vilket sannolikt innebär att bolaget kommer att överlämna ärendet till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

-Vi beklagar att Salabostäder frånträder förhandlingarna och gör fortfarande bedömningen att bolaget kan klara sin ekonomi på ett fullgott sätt med en hyresjustering under 2 procent. Det är visserligen tråkigt att hamna i Hyresmarknadskommittén, men hyresgästerna är våra uppdragsgivare och det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att hyrorna inte höjs mer än vad som är nödvändigt, säger Lars Öberg, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.