Det är inne med inglasat

Tallinns nya luxuösa höghus Skyline residence towers har världens första svängda balkonginglasning. Foto: Malmerk Klaasium

Allt fler bostadshus ritas numera direkt med inglasade balkonger för att få en modern och enhetlig fasad. Den gamla finska uppfinningen har blivit en del av både dagens designideal och ett vanligt önskemål från boende och bostadsköpare som vill ha ett extrarum att förlänga sommaren i till ett relativt lågt pris. Att det också leder till både sänkta energikostnader och högre värde på bostaden är ju heller ingen nackdel.

– Ja, inglasade balkonger har verkligen blivit mer och mer populärt. Vi får allt fler förfrågningar från de stora svenska byggföretagen, både för nybyggnationer där man vill inkludera inglasade balkonger från början och för renoveringsprojekt, där man kanske vill lyfta en lite tråkig fasad, säger Henry Ristimägi, försäljningschef på estniska Malmerk Klaasium OÜ. Malmerk Klaasium har funnits på den svenska marknaden sedan 2013, och Sverige är numera företagets främsta exportmarknad. Företaget producerar och designar egna helhetslösningar för inglasade balkonger på plats i Estland, inklusive balkongräcken i olika material.

– Vi gör egentligen allt utom att gjuta själva balkonggolvet. Det är också det som är vår styrka. Eftersom
vi själva har utvecklat balkongglassystemet vet vi exakt hur det kan anpassas och användas i olika byggprojekt och kan erbjuda objektanpassade lösningar för de mest skilda projekt. Det här kom väl till pass vid bygget av det nyss färdigställda
prestigeprojektet Skyline Residence Towers mitt i centrala Tallinn, Estland. Tre spektakulära höghus med utsikt över både huvudstaden och Finska vikens vatten där de böljande våningsplanen utan raka hörn är helt glastäckta för bästa utsikt. För Malmerk Klaasiums del gällde det här att specialutveckla en balkonglösning som passade den svängda fasaden, ja som i praktiken skulle utgöra en stor del av fasaden.

– Resultatet blev världens första svängda inglasade balkonger som kan öppnas och användas lika smidigt som våra vanliga inglasningar. Det här var ett specialfall, men rent generellt har det blivit allt vanligare att man använder inglasade balkonger som ett självständigt designmoment i byggnader, och inte bara som ett extra påhäng, säger Henry Ristimägi. Glasen på de eleganta höghusen var svarttonade, något han säger är extra trendigt och eftertraktat just nu bland byggföretagen och återkommer på allt fler nya hus.

– Det ger en modern look på byggnaden som på ett snyggt sätt reflekterar den omgivande miljön.