”Många tittar på kostnaderna på fel ställen”

— Lindab har alltid legat långt fram som en hjälpmedelsleverantör, dels har vi bra produkter, men vi är också väldigt bra på programvaror, säger Niklas Eriksson. Bild: Lindab
Niklas Eriksson, produktspecialist på Lindab. Bild: Lindab

När det kommer till fasader och tak tänker för många på priset istället för långsiktigheten, menar Niklas Eriksson, produktspecialist på Lindab. Till exempel kan det gälla de renoveringspaneler som företaget erbjuder.

— En sådan här renoveringspanel till exempel den kostar mer än vad en isolering och en plåt kostar, men den tar bara en tredjedel så lång tid att montera vilket gör att mycket tid sparas. Och tid är pengar idag, så färdigmonterat och klart så är våra paneler mycket mer ekonomiska men inom branschen tittar man inte på det sättet, säger Niklas Eriksson.

Nämnda renoveringspanel är tänkt att användas för just renovering eller att tilläggsisolera exempelvis väggarna till en industrilokal. Renoveringspanelen sätts på utsidan och ska ge en snygg fasad och öka U-värdet på väggen vilket leder till en energibesparing.

Ett problem, enligt Niklas Eriksson, är att byggherrar och andra köper det billigaste materialet bara för att det ser billigast ut på pappret.

— Det är klart att det är dyrt att sätta på en renoveringspanel på fasaden. Du kan bara byta plåt till exempel och det blir då billigare, men med panelerna blir byggnaden mycket mer energisnål och det är inte många som tänker på det. Man gör idag väldigt mycket renoveringar där man tittar på vad man ska spara på materialet och vad man ska spara på olika ställen istället för att titta på vad man kan spara långsiktigt, säger Niklas Eriksson.

Istället för att det ska köpas billigt material bör det tänkas på att köpa rätt material, tycker Niklas Eriksson. Tittar på fel kostnader Problemet är inte bara att byggherrar och andra tittar på det billigaste materialet. Det är också en fråga om att många tittar på kostnaderna på fel ställen, menar Niklas Eriksson. För Lindabs del försöker man utveckla sina produkter så att de ska ha en låg totalkostnad, det vill säga en låg kostnad när byggnaden är färdig.

— Lindab har en färdig sandwichpanel som ger skyddsklass 2 på fasaden vilket ger lägre försäkringspremier. Istället väljs en billigare variant av sandwich där det sätts en extra stålplåt på insidan och sedan klä den med gips. Om man bara tittar på material så blir det billigare, men plåten ska köpas in, fraktas till arbetsplatsen och sedan monteras. Och gipsen ska köpas, bäras dit och sedan monteras. Det glömmer folk bort, säger Niklas Eriksson.

Effektivt montage för att korta ned byggtiderna Att leverera färdiga lösningar som är lätt att montera är något som kommer bli allt vanligare, i alla fall om folk vill stå sig mot konkurrensen, tror Niklas Eriksson.

— Man tittar på Youtube och skrattar åt byggen i Kina där höghus på 57 våningar blir klara på 19 dagar. Problemet är att vi kommer dithän. Det gäller att köpa kvalitetsprodukter som är tänkta  att passa och som innebär ett snabbare montage. Företagen inser vilken konkurrens som vi får utifrån, säger Niklas Eriksson. 

Framtid med BIM-modellering För framtiden jobbar Lindab mycket med BIM. De har skapat sina produkter, som till exempel yttervägsreglarna och bärande takplåtar, till BIM-objekt som det bara är att klistra in i en BIM-modell.

— Det är något vi ser framtiden i. Lindab har alltid legat långt fram som en hjälpmedelsleverantör, dels har vi bra produkter, men vi är också väldigt bra på programvaror och sådana här saker till kunderna och hela vårt motto är ju att underlätta för kunden, säger Niklas Eriksson.