EM-arenor i Frankrike skapades med BIM-teknik

Le Parc Olympique Lyonnais i Lyon. Bild: Tekla Structures
Bild: Tekla Structures

Nu inleds fotbolls-EM i Frankrike. 24 länder ska spela 51 matcher under 32 dagar på tio arenor. Le Parc Olympique Lyonnais i Lyon, Matmut Atlantique i Bordeaux och Stade Velodrome i Marseille har alla konstruerats med hjälp av BIM-mjukvaran Tekla Structures från Trimble.

Stade Velodrome i Marseille

Stade Velodrome har under de senaste säsongerna renoverats för att stå redo inför EM där fyra gruppspelsmatcher, en kvartsfinal och en semifinal ska att spelas. Upprustningen innebär att arenan nu har 67 395 platser jämfört med de tidigare 60 000 platserna.

Horta Coslada var ansvariga för allt metallarbete under renoveringen. Tekla Strucutres spelade en roll för att arbeta med den galvaniserade stålkonstruktionen som bär upp det 6000 ton tunga taket. Konstruktionen är 250 meter i diameter och sträcker sig 65 meter upp över planen.

Le Parc Olympique Lyonnais i Lyon

Le Parc Olympique Lyonnais stod klar tidigare i år efter närmare fyra års arbete. Metallkonstruktionen modellerades av Cabinet Jaillet Rouby i Tekla Structures vilket underlättade arbetet för Martifer som var ansvariga för att tillverka alla metallkomponenter. Via BIM-modellen kunde de enkelt hämta all relevant information som behövdes för tillverkningen.

Metallrammen som håller upp arenans tre ”ringar” är unik och hade inte varit möjlig att konstruera utan BIM-teknik. Le Parc Olympique Lyonnais rymmer 59 000 platser och totalt ska det att spelas sex EM-matcher på arenan.

Matmut Atlantique i Bordeaux

Matmut Atlantique invigdes i maj förra årets och är en arena som konstruerats för att maximera fotbollsupplevelsen för supportrarna. Överallt på arenan har du bra sikt och hela konstruktionen är gjord för att du som supporter ska sitta så bekvämt som möjligt. Det här ställde höga krav på Vinci-gruppen och Fayat-gruppen som ansvarade för arkitekturen och konstruktionen av arenan.

Tekla Structures användes för att möjliggöra för arkitekter och konstruktörer att samarbeta runt modeller och ritningar för att lösa den komplexa konstruktionen av läktarna. Matmut Atlantique har 42 000 platser och fem EM-matcher spelas på arenan.