Första spadtaget för Kungsbackas nya stadsdel

Bild: Liljewall arkitekter

Första spadtaget för Kungsbackas nya stadsdel Valand är avklaratStadsdelen omfattar bostäder, kontor- och handel och ska bli entrén till Kungsbackas hittills största stadsomvandlingsprojekt, ”Väster om Ån”. Genom att bebygga den nya stadsdelen så kommer Kungsbacka torg och innerstad knytas samman med köpcentrat Kungsmässan.

Aranäs driver projektet och arbetar tätt med kommunen som regelbundet träffas genom dialoger, samtal och analyser för att driva en hållbar stadsutveckling. I dessa dialoger har även Leif Blomkvist från Liljewall arkitekter varit delaktig sedan tidigt 2000-tal där han kommit med inspel och råd i stadsutvecklingsfrågor.

"Genom ett utpräglat gångstråk som löper från Kungsmässan genom kvarteren fram mot torget kommer staden förenas. Vi ska skapa hyres- och bostadsrätter, ett stråk som skapar nya flöden, kvarter med caféer, butiker och lekparker. Här ska allt finnas nära, säger Alf Lindeberg, fastighetsutvecklingschef på familjeägda Aranäs i ett pressmeddelande.

Valand Kvarter 1 utlystes som ett parallellt uppdrag 2015 – en tävling som Liljewall tog hem. 

- Husens uttryck föll oss i smaken. Den gyllene mässingen känns rätt i tiden samtidigt som det bryter av mot de omgivande fasaderna. Det som utmärkte bostadshuset var den smakfulla hörnlösningen med balkongerna. Vi ville ha varierade fasaduttryck som skapar en dynamisk stadsdel och det fick vi med detta förslag, säger Alf Lindeberg.

Kvarteret omfattar 80 bostäder, 3000 kvm kontors- och 800 kvm handelsyta som bildar porten till den nya stadsdelen. Området präglas som helhet av skiftande profiler som stärker kvarterets identitet.

Alf Lindeberg på Aranäs uppskattar byggstart av Valand Kvarter 1 till om cirka ett år – men inflikar att bebyggelsen av stadsdelen påbörjats redan i veckan. Det första spadtaget innefattar bland annat Kvarter 6 och områdets parkeringshus med plats för ca 400 bilar.