Ljusa villor i traditionell skånsk stil

Villorna i Björkenäsparken i Löddeköpinge har alla samma form och planlösning. Foto: Mjöbäcks

Nybyggda hus i Björkenäsparken i Löddeköpinge får en dualistisk karaktär med sluten fasad mot gatan och ett glasat parti mot innergården. Högt i tak och takfönster ger rymd och ljus invändigt.

 

Gamla skånska byar med låga vitputsade hus, smala gator och trånga gränder har influerat formen på 37 nybyggda villor och deras omgivning i Björkenäsparken i Löddeköpinge. Samtliga är enplanshus på 144 kvadratmeter. De har samma form och planlösning med betoning på luft, rymd och ljus.

 

– Husen har en speciell fasad. Egentligen är det två hus som ser ut som de är hopbyggda med en gång i mitten. Utformningen är inspirerad av liknande hus i Skanör enligt önskemål från Kävlinge kommun som utlyste en tävling inför byggnationen på den här tomten, säger Magnus Ivarsson, entreprenadchef hos byggherren Mjöbäcks som vann tävlingen.

 

Jonas Lloyd på Lloyd's Arkitektkontor har ritat villorna som han velat ge en dualistisk karaktär med en sluten fasad mot gatan och ett glasat parti mot innergården. Husen består av en trästomme med luftad putsad fasad och papp på taken. Invändigt släpper fönster i taket mot innergården, vardagsrum och kök in mycket ljus. Man har valt naturmaterial av hög kvalitet med till exempel parkett eller klinkers på golven. Energiförbrukningen är låg och ligger runt 45 kilowatt per kvadradmeter.

Tomterna som varierar i storlek har uteplats med antingen morgon- eller kvällssol.

 

– Husen är byggda på den gamla Ridhustomten där det tidigare fanns en ridskola med stall. Vi är mitt i projektet och i dagsläget är 20 villor uppförda. Bland de nya ägarna finns både barnfamiljer och pensionärer – den äldste som har fyllt 90 år stortrivs, berättar Magnus Ivarsson.

 

I samma område bygger Mjöbäcks 58 bostadsrättslägenheter i fyra trevåningshus och ett ombyggt tvåvåningshus.

Björkenäsparken, som ligger 700 meter från Löddeköpinge centrum, har nära till motorvägen. Köpcentrat Center Syd, Tolvåkersskolan och Barsebäcks Golfklubb finns i närheten. Och på bekvämt avstånd finns Lund, Malmö och Köpenhamn.

 

FAKTA

 

Nybyggnation 37 villor i Björkenäsparken, Löddeköpinge

Byggherre: Mjöbäcks Entreprenad

Totalentreprenör: P B Bygg

Arkitekt: Lloyd's Arkitektkontor AB, Lund

Byggstart: September 2015

Färdigt: 20 av 37 villor är klara september 2016