Flera nya fastigheter byggs på SöS

Bild: Link Arkitektur

På Södersjukhuset i Stockholm pågår för närvarande en omfattande nybyggnationssatsning som ska rusta sjukhuset för regionens växande och åldrande befolkning. 2019 står en ny behandlingsbyggnad med akutmottagning och större operationssalar, en ny vårdbyggnad samt en ny drift- och underhållsbyggnad klara. 

På den västra delen av sjukhusområdet togs första spadtaget till de tre nya byggnaderna i juni 2015. Den ena byggnaden kommer, utöver operationssalar och akutmottagning, även att inrymma en sterilcentral. Den andra byggnaden kommer att bestå av vårdavdelningar med enpatientrum. I driftbyggnaden inryms bland annat en godsmottagning samt hantering av avfall och tvätt.

Fasad med snedskuret hörn

I Södersjukhusets nya behandlingsbyggnad har våningsplanen olika takhöjd och verksamhetsinnehåll, en variation som avspeglas i fasaden. Det snedskurna hörnet ökar sikten mellan husen och ger byggnaden ett lätt intryck, trots sin stora volym. De tre nya byggnaderna gör att sjukhusområdet påminner mer om ett stadskvarter med gröna inslag, vilket gör det mer lättillgängligt för allmänheten. Fastighetsägaren Locums målsättning är att miljömärka nybyggnationen enligt Miljöbyggnad Guld.

–För närvarande pågår stomresning av behandlingsbyggnaden samt drift- och underhållsbyggnaden. För den nya vårdbyggnaden pågår grundläggningsarbetet. Vi räknar med att den nya behandlingsbyggnaden blir ett tätt hus under vintern. En utmaning i projektet är att ta hänsyn till närboende och sjukhusverksamheten. Vi har därför valt särskilt skonsamma metoder för sprängning och schaktning, säger Peter Fristedt, projektchef på Locum.

 

Nybyggnad av bland annat akutmottagning och operationsavdelning på Södersjukhuset, Stockholm

Byggherre: Locum

Arkitekt: Link Arkitektur

Konstruktör: Byggnadstekniska Byrån i Sverige

Byggkostnad: 1,3 miljarder kronor

Omfattning: En behandlingsbyggnad på 28000 kvadratmeter, en drift- och underhållsbyggnad på 8500 kvadratmeter samt

Tidsram: Byggstart juni 2015, beräknas stå klart sommaren 2019 då ska akuten stå klar allt ska vara klart då.