Riksbyggen och Veidekke bygger bostäder i Malmö

Bild: Ikano Bostad AB / Panorama arkitekter

Malmö stads tekniska nämnd har givit klartecken för en markförsäljning till Ikano Bostad och ett tomträttsavtal med Veidekke/Riksbyggen. Drygt hundra nya bostadsrätter och hyresrätter kommer att byggas i Sorgenfri. 

Stadskvarteret Pedalvagnen kommer att gå längs med Industrigatan där man kommer att bygga ett 60-tal yteffektiva bostadsrätter om 1-4 rum och kök, alla med balkong eller uteplats.

– Vi är glada över att få utveckla Sorgenfri tillsammans med Malmö stad. Nu får vi möjligheten att bygga kvadratsmarta lägenheter som ger ett prisvärt boende i en spännande och central stadsdel med stort serviceutbud och bra kommunikationer. Tillsammans kan vi kan skapa trygga, trivsamma och fungerande bostadsområden som förenklar vardagen för många människor, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef, Ikano Bostad.

De nya lägenheterna som byggs ska vara energieffektiva, tanken är även att det ska finnas solceller på taket. Miljö och hållbarhet är viktiga värden i Sorgenfri. Varje kök utrustas med avfallskvarn för att matavfall ska kunna tas tillvara och omvandlas till biogas, sophanteringen blir kvartersgemensam. Det kommer även att finnas en bilpool i området.

– Att fler aktörer nu väljer att satsa på att bygga bostadsrätter i Sorgenfri visar på att det är ett område med potential och att det finns en efterfrågan även på bostadsrättslägenheter. En variation av upplåtelseformer driver utvecklingen av Sorgenfri framåt, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare.

I kvartet Passageraren, som ligger precis intill de planerade stadsradhusen, kommer Riksbyggen i samarbete med Veidekke att bygga cirka 47 hyresrätter, 1-3 rum och kök.

– Vi är väldigt glada för möjligheten att Riksbyggen tillsammans med Veidekke nu får möjligheten att bygga nya hyresrätter i ett väldigt attraktivt läge, nära Malmö centrum, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

Byggstart för kvarteret Passageraren beräknas preliminärt till andra kvartalet 2017, med inflyttning i slutet av 2018.