Matvarubutik vann pris för världens grönaste nya handelsbyggnad

Foto: Lidl

Nyligen tog Lidl Sveriges butik i Växjö hem pris för världens grönaste nya handelsbyggnad på BREEAM Awards 2017, som ägde rum i London. För att möjliggöra BREEAM-certifieringen med högsta betyget Outstanding anlitade Lidl Cowi.

I internationell konkurrens tog Lidls butik sig till toppen bland fem nominerade handelsbyggnader som utvärderats av det internationella miljöcertifieringssystemet. Övriga nominerade i kategorin nya handelsbyggnader var bidrag från Kina, Storbritannien och Spanien.

– Lidl Sverige har höga ambitioner och vill vara ledande inom dagligvaruhandeln gällande hållbarhet. Det är därför fantastiskt roligt att vi vunnit BREEAM:s pris för världens grönaste nya handelsbyggnad. Många har kämpat hårt och jobbat både inspirerande och innovativt för att nå hela vägen till en branschledande, grön butik. Vinsten ikväll är ett fint kvitto till alla på att vi lyckats, säger Johan Augustsson, fastighetsdirektör Lidl Sverige.

För att BREEAM-certifiera byggnaden i Växjö har Lidl tagit hjälp av Cowis expertis inom BREEAM. COWI har bistått med BREEAM Assessor, BREEAM AP samt experter inom miljö, ekologi, landskapsarkitektur, dagvatten och trafik.

Bland hållbara lösningar vid butiken i Växjö ingår ekozoner, solceller, laddstolpar för gratis laddning av kunders elbilar och elcyklar samt reseinformationstavla i butiken. Byggnaden är också klimatsäkrad via hållbara dräneringssystem och dagvattenmagasin.