ITER:s tokamakbyggnad når nya höjder

Den cirkelformiga byggnaden, så kallade BioShield, och framförallt dess inre del, till vänster i bilden, syns bäst från ovan. Foto: ITER

ITER:s avlånga fyrsidiga diagnostikbyggnad står i centrum av ett nyligen publicerat foto som presenterar visuellt det aktuella läget vid fusionsenergianläggningen i södra Frankrike.

Tokamakens väggar har nått två våningar ovanför plattformsnivån. I bildens övre del pågår gjutningen, medan på den motsatta sidan syns mätteknik vars uppgift är att kontrollera noggrant den exakta placeringen för armeringsjärn och anläggningens inbäddade plattor.

Den cirkelformiga byggnaden, så kallade BioShield, och framförallt dess inre del, till vänster i bilden, syns bäst från ovan. Källarnivåerna ligger delvis i skuggan och den andra övre våningsplanen (L2) är ännu inte helt färdig. I förgrunden, bland hundratals inbyggda plattor, fångar solnedgångens sista strålar några av ITER:s gigantiska neutronstråleinjektorer.

Till höger i bilden har byggnaden som består av cryoplant fått sitt första skikt av “metallhud." Byggnaden omfattar idag 5400 m² av täckt yta plus ett stort yttre område för lagring av helium och kväve.

I slutet av inkapslingsfasen, kommer byggnaden att se ut som en enorm samlingssal, med varierande paneler av spegelliknande rostfritt stål och grå lackerad metall.

Framför cryoplant står rader av betongpelare på en plats där det uppförs två byggnader för transformation av magnetkraft. Drygt 1500 anställda bidrar nu till byggandet av ITER:s vetenskapliga fusionsanläggning i närheten av Aix-en-Provence.