Arkitektstudenter tävlar i att skapa flytande badhus

Fotograf: Adam Mørk.

Byggkeramikrådet (BKR) med stöd av med Sveriges Arkitekter bjuder in studenter vid arkitekturskolor i Sverige till en utmanande arkitekttävling. Årets tema är ”Ett flytande rum för badkultur”.

Studenterna ska i sin uppgift främst fokusera på att använda byggkeramik, med andra ord kakel och klinkers, som ska ligga till grund för de estetiska och funktionella utformningarna i ”det flytande rummet”.

Med årets tävlingsuppgift vill BKR engagera studenter i hur man tillgängliggör vattnet i staden genom ett nytt flytande och flyttbart rum för allmänhetens badande. En referens är det klassiska Liljeholmsbadet som invidges 1930, men som inom kort kommer att rivas på grund av sitt tekniskt dåliga skick. Flera andra historiska referensobjekt har tagits fram för att ge inspiration. Se länk till tävlingsunderlaget nedan!

Badet ska vara en flytande byggnad, på ponton, och kunna användas året om. Under vinterhalvåret används främst inomhusdelen, under sommarhalvåret ska utomhusdelen berika badupplevelsen och stärka byggnadens roll som offentlig plats i staden. Ett samspel mellan strand- och kajkant och byggnadens entré och utomhusdel bör studeras, där en anpassning till angöringsplats för badet kan ge intressanta uppslag. Byggnaden ska kunna flyttas och lägga till på ett antal olika ställen, där det är upp till förslagsställaren att ge ett scenario för möjliga platser.

-           Kakel är ett klassiskt material i badhussammanhang och passar mycket väl för den här tävlingsuppgiften, säger Magnus Jansson, vd på BKR. Kakel och keramik är ett av våra äldsta byggmaterial och har använts i många tusen år. Vi vill med den här tävlingen visa på den stora produktutvecklingen som skett och de nya möjligheter som uppstått under de senaste decennierna. Kaklet klarar den fuktiga och varma miljön väl, och gestaltningsmöjligheterna är oändliga.

Tävlingen består av två delar, ”Rummet” och ”Artefakten”. Artefakten ska vara genomförbar. Sista inlämningsdag för tävlingsbidrag är den 28 september 2017. Tre finalister kommer att belönas med en studieresa till Valencia i Spanien och byggkeramikmässan Cevisama, 5 – 9 februari 2018. Det vinnande tävlingsbidraget kommer att belönas med 20.000 kronor. Samtliga förslag som uppfyller reglerna, kommer att visas på en utställning i samband med prisutdelningen 30 november i Stockholm.