Vinnova beviljar medel till innovationstävling

Bild: HSB Living Lab.

Nu står det klart att Vinnova beviljar medel till en innovationstävling där digitala koncept för delningsekonomi i bostadsmiljö ska utvecklas. Vinnarna får chansen att testa sina bidrag i HSB Living Lab.

− Genom innovationstävlingen vill vi hitta digitala lösningar på ökad social interaktion, delningsekonomi och effektivt nyttjande av gemensamma ytor i flerbostadshus. Ett mål är ett ökat utnyttjande av bostadsrättsföreningarnas gemensamhetslokaler, säger Björn Westling ansvarig för tävlingen.

Tävlingen "HSB Shared Space Technology Challenge" är öppen för forskare och studenter vid europeiska högskolor, samt europeiska företag. De boende i HSB Living Lab kommer att välja ut bidrag i en första omgång. De tävlande får sedan interagera med de boende för att förfina sina förslag. Även partnerföretagen i HSB Living Lab kommer att vara engagerade i kontakter med de tävlande under tävlingen samt vid bedömning av tävlingsbidragen.

− Förstapristagaren kommer att få sitt bidrag implementerat i HSB Living Lab. Därutöver kommer de tre bästa lösningarna att presenteras för HSBs bostadsrättsföreningar för eventuell storskalig implementering. Lösningarna kan även komma att vidareutvecklas med medel från HSB Living Labs forskningsfond, säger Emma Sarin projektledare HSB Living Lab.

Projektet leds av Johanneberg Science Park i samarbete med Chalmers och HSB med en referensgrupp av partnerföretagen i HSB Living Lab och lanseras under våren.