Västerås Stad storsatsar på utvecklingen av Bäckby centrum

Bäckby byggdes under 1970-talet och kommer de närmaste åren få ett nytt centrum och nya gröna miljöer. Bild: Bostads Mimer AB.

Nyligen beslutade Västerås Stads fastighetsnämnd att utse Mimer, BoKlok och Ikano Bostad till byggherrar i Bäckby centrum. En satsning som förutom centrumutveckling och nybyggnationer även innehåller satsningar inom andra områden. I den första etappen kommer 400-500 nya bostäder att byggas.

- Bäckby är en av våra viktigaste stadsdelar och vi har många hyresgäster som verkligen trivs i området. Nu kommer vi att göra stora satsningar på att utveckla området ännu mer. Vi har planer att börja bygga 160 lägenheter i kvarteret Välljärnet i höst. På grannfastigheten har vi tecknat avtal med SHH Bostad AB och BoKlok om att bygga bostadsrätter. Nu är det också klart att vi tillsammans med BoKlok, Ikano Bostad och Västerås Stad kommer att göra stora investeringar i Bäckby centrum. Det handlar om att bygga om centrum, skapa nya mötesplatser, idrottsanläggningar, grönområden, affärslokaler och bostäder. Satsningen på Bäckby kommer att pågå under de närmaste fem åren och i én första etapp kommer vi att bygga 400-500 nya bostäder i centrum med start 2018, säger Mikael Källqvist, VD för Bostads AB Mimer.

Ikano Bostad och BoKlok är de andra företagen som kommer att göra stora investeringar i Bäckby centrum.

- Som den största privata fastighetsägaren i Västerås är vi långsiktiga i vår satsning. Vi är glada för förtroendet från kommunen att få utveckla det här området tillsammans med de andra aktörerna med fokus på social hållbarhet och bygga nya kvadratsmarta hyresrätter, säger Cecilia Önnevik, Affärschef, Nya hyresbostäder på Ikano Bostad.

- Vi är väldigt glada att tillsammans med Mimer och Västerås stad vara med att utveckla stadsdelen Bäckby. Med våra bostadsrätter till överkomliga priser kommer familjer som annars inte haft råd att köpa en bostad få möjlighet till ett nytt eget hem. Vi ser särskilt fram emot att tillsammans med övriga aktörer och staden ta fram en social agenda för ett mer socialt hållbart Bäckby, säger Peter Nyberg, affärsutvecklare på BoKlok.

Utöver ombyggnation av Bäckby centrum kommer Västerås Stad starta olika verksamheter och aktiviteter för att göra stadsdelen ännu tryggare och trivsammare.

- Bygga i Bäckby centrum är att bygga social hållbarhet. Tillsammans med andra insatser skapar vi nu förutsättningar för att Bäckby ska bli en ännu bättre stadsdel att leva och bo i. Vi visar att det går att bygga bostäder i hela kommunen, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, Västerås Stad.
- Känns fantastiskt bra att vi nu har tre starka aktörer utsedda som kan utveckla stadsdelen Bäckby. Det lägger grunden för väldigt många nya bostäder, men också för en bred stadsdelsutveckling med fokus på sociala frågor, säger Magnus Edström, fastighetsnämndens ordförande, Västerås Stad.