Volvo samlar sina styrkor i Lundbyområdet, Göteborg

Campus Lundby blir en öppen plats som är tillgänglig för alla, med kontor, restauranger, små butiker och caféer.
I januari 2017 flyttade Volvos huvudkontor till Lundby.

Volvo flyttar merparten av sin Göteborgsverksamhet till Campus Lundby

 

På Lundbyområdet i Göteborg planerar Volvo Campus Lundby, där Volvokoncernens Göteborgsbaserade verksamhet ska samlas och kunna utökas. Volvo har storslagna visioner för området, som bland annat kommer att bestå av torgmiljöer, restauranger, caféer och lokaler även för andra företag. Volvos huvudkontor flyttade till Campus Lundby redan i januari 2017 och i nästa etapp flyttar ytterligare 550 Volvomedarbetare in i de om- och tillbyggda lokalerna.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Volvokoncernen befinner sig just nu i ett läge då de tittar på många olika alternativa förslag kring hur det framtida Lundbyområdet ska gestaltas. Huvudkontoret, som tidigare låg i Torslanda, har redan flyttat till Lundby, som är historisk mark utifrån ett Volvoperspektiv, det var härifrån den första fabriksklara Volvon rullade ut 1927. Än så länge befinner sig den samlade planen för Campus Lundby på visionsstadiet, målsättningen är att den preliminära tidsplanen för hela projektet ska stå klar i början av 2019. I dagsläget är Campus Lundby arbetsplats för drygt femtusen personer. Volvos vision är att området så småningom ska bli arbetsplats för tiotusen personer. Gropegårdsgatan, som redan i dagsläget är en pulsåder genom Campus Lundby, kommer att förbli det även enligt Volvos vision. Deras tanke är att Gropegårdsgatan ska få karaktären av en stadsgata där cyklister, gångtrafikanter och bilar samsas.

Effektivt att samla verksamheten på en plats

–Vi väljer att bygga ut och samla all vår Göteborgsbaserade verksamhet utöver tillverkningen på Campus Lundby eftersom det är mer effektivt för oss att samla all vår verksamhet på en plats snarare än att, som i dagsläget, vara utspridda på olika platser i Göteborg. Lokalerna på Campus Lundby blir modernare och mer funktionella än våra nuvarande lokaler, som har byggts till och om i takt med att behoven förändrats under årens lopp. Campus Lundby stärker också samverkan över enhetsgränserna, säger Ola Hansson, Ansvarig för Volvos fastighetsverksamhet i Sverige.

I januari 2017 flyttade huvudkontoret till om- och tillbyggda lokaler på Campus Lundby. Den andra etappen, som ska vara klar sommaren 2018, består av arbetsplatser för 550 personer.

 

Linbana kommer att trafikera Campus Lundby

 

På Campus Lundby finns gott om plats för Volvos riggar, verkstäder och labblokaler. I Volvo Pentas nya kontor, som består av fyra lameller, kommer det att finnas atriumytor där företaget kan ställa ut sina produkter. Enligt Ola Hansson kommer kontorsytorna att designas enligt konceptet Volvo Group future workplace, vilket innebär att medarbetarna själva kan välja vilken kontorsyta som passar dem bäst, beroende på vilken sorts arbetsuppgifter de ska utföra.

 

Ett spektakulärt inslag på Campus Lundby blir det nya linbana som trafiknämnden i Göteborg har beslutat sig för att bygga lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Linbanans gondoler som går från Järntorget kommer sedan passera Campus Lindholmen innan den stannar vid Campus Lundby. På så vis knyts Volvokoncernen och Campus Lundby närmare Campus Lindholmen, samtidigt som staden får ytterligare ett sätt att ta sig över älven.