Brf Strandkanalen bidrar till Gävle Strands marina kvarterskänsla

De nittio lägenheterna i brf Strandkanalen är fördelade på tre hus: Kanalhuset, Stuvarehuset och Sockertoppshuset.
Sockertoppshuset har glasade trapphus som på kvällen lyser upp som lyktor mot gatan.

I den nya stadsdelen Gävle Strand, i det gamla hamn- och varvsområdet på Alderholmen vid Gavleån, byggs brf Strandkanalen som består av nittio lägenheter.  Kvarterets arkitektur fångar upp den marina känslan i området. Andra kvartalet 2018 står lägenheterna inflyttningsklara.

 

Text: Annika Wihlborg

Bild: Arkitekter Engstrand & Speek

 

Bara tio minuters promenad längs med kajpromenaden från centralstationen ligger den helt nya stadsdelen Gävle Strand. De nittio lägenheterna i brf Strandkanalen är fördelade på tre hus: Kanalhuset, Stuvarehuset och Sockertoppshuset. Mellan husen byggs en parkliknande gård med sittplatser och en pergola.

Arkitektbyrån, Arkitekter Engstrand & Speek, har satsat på stora fönster, varierande höjd på byggnaderna och att ge hela kvarteret en vattennära känsla. De boende har även tillgång till en gemensamhetslokal för övernattande gäster, säger Anders Wallner, ansvarig för nyproduktion på HSB södra Norrland.

Sockertoppshus med glasade trapphus

De tre husen i kvarteret har olika karaktär. Kanalhuset har en utpräglad terrasskänsla med utsikt mot kanalen. Några av lägenheterna består av två våningsplan. Stuvarehuset och Sockertoppshuset ligger lite längre från kanalen, men vetter istället mot den del av Gävle Strand där det finns restauranger och folkliv. Sockertoppshuset har glasade trapphus som på kvällen lyser upp som lyktor mot gatan

 

Faktaruta: Brf Strandkanalen Alderholmen, nybyggnation av bostäder på Alderholmen i Gävle

Byggherre: HSB Södra Norrland

Totalentreprenör: Peab

Omfattning: 90 lägenheter

Arkitekt: Arkitekter Engstrand & Speek

Byggkostnad: 265 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart mars 2016, beräknad inflyttning andra kvartalet 2018