Nytt kvarter står klart under hösten i Gustavsbergs gamla porslinskvarter

Brf Dekorera står helt klart i oktober 2018. Bildkälla: Starka Betong
De 139 bostadsrättslägenheterna fördelas på ett punkthus och två lägre lamellhus. Foto: Starka Betong
Flexrum är ett relativt nytt koncept som Ikano Bostad utvecklat.

Text: Annika Wihlborg

Ett stenkast från vattnet i Gustavsbergs Hamn på Värmdö bygger Ikano Bostad Brf Dekorera. En förening som består av 139 bostadsrättslägenheter fördelade på ett punkthus med fjorton våningsplan samt två lamellhus med fem våningsplan vardera. Första inflyttningen ägde rum i somras och hela kvarteret färdigställs i oktober i år.

I de gamla porslinskvarteren i Gustavsbergs hamn växer många nya kvarter fram. I framtidens Gustavsbergs Hamn samsas byggnader med anor från Gustavsbergs porslinsfabriks 100-åriga historia med nybyggda bostadskvarter. Ikano Bostad är en av de aktörer som bygger nytt här. Dekorera är deras andra kvarter i Gustavsberg. Granne med den före detta badkarsfabriken och strax intill det nya parkstråk som har anlagts mitt i området växer brf Dekorera fram.  Husen får smakfullt utformade fasader i puts och tegel med inslag av vitt och rödbrunt. Samtliga boende får tillgång till en stor innergård med utrymme för lek, umgänge och avkoppling.

Färdiginredda lägenheter i samarbete med Ikea

Ikano Bostad, som både är byggherre och byggentreprenör i projektet, har låtit Ikea inreda fyra av lägenheterna i kvarteret, vilket innebär att de som väljer dessa lägenheter flyttar in i ett helt nyckelfärdigt och färdiginrett boende. Några av lägenheterna i kvarteret har även utrustats med Ikano Bostads koncept FlexRum, vilket ger tillgång till flexibel förvaring. Lägenheterna utrustas med flexibla eluttag och väggar som kan flyttas med en knapptryckning.

Enligt Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano Bostad, ger FlexRum möjlighet att anpassa lägenheten efter skiftande behov, utan att behöva flytta. De boende i dessa lägenheter har även möjlighet att frigöra utrymme till en extra sovplats genom att fälla ner ett sängskåp med inbyggd förvaring så snart behovet uppstår. Det extra sovrummet möjliggörs genom en rörlig vägg som upptar en liten del av vardagsrummet. Lägenheterna i brf Dekorera består av mellan ett och fyra rum och kök, samtliga har tillgång till balkong eller uteplats.

 

Faktaruta; Brf Dekorera Gustavsbergs porslinsfabrik, nybyggnad av bostadsrättslägenheter i Gustavsbergs hamn

Byggherre: Ikano Bostadsproduktion

Byggentreprenör: Ikano Bostadsproduktion

Omfattning: 139 lägenheter

Byggkostnad: 300 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart mars 2017, beräknas stå klart oktober 2018

Arkitekt: Arkitekthuset Jönköping