Gröna tak – biokol håller kvar vatten och näringsämnen

TIB Takentreprenörerna

Text: Sanna Kesselfors

För de som vill utvecklas och lära sig mer om att bygga gröna tak kan man besöka Augustenborgs Botaniska Takträdgård i Malmö, där man får du uppleva en 9 500 kvadratmeter stor takträdgård i verkligheten. 

– Vi har i snitt 2 200 besökare per år som får lära sig mer om hur man bygger gröna tak och ta del av en stor variation av växter och vegetationstyper som kan takodlas och avlasta dagvattensystemet, säger Jonatan Malmberg, på Augustenborgs Botaniska Takträdgård.

Augustenborgs takträdgård är världens första publika demo-anläggning och började anläggas 1999. De slog upp portarna för besökare år 2001 och idag finns fler än 20 demo-ytor där besökarna får guidade turer bland en mängd olika sedumlösningar, mossa, vilda och exotiska perenner och tak med diverse gräs och lökväxter. Genom åren har man experimenterat med olika uppbyggnader som ängskullar skapade med lättviktsmaterial under växtbädden, designade tak med insektshotell och särskilda växter för att locka vildbin, vatteninstallationer på tak och en köksträdgård där det odlas tomater och jordgubbar.

– Vi kan se tak med dagvattensmagasinering eller i kombination med solceller. Att företag visar upp sina lösningar här är väldigt roligt. Vi har även ett vegetationsteknik-projekt där vi mäter och verifierar nyttan med smarta växtsystem som kan fördröja avrinningen från taket och avlasta dagvattensystemet, säger Jonatan Malmberg, projekt- och utbildningschef på Augustenborgs Botaniska Takträdgård.

Testar biokol som håller kvar vatten och näringsämnen

På taket i Augustenborg experimenterar man även med en ny typ av substratkomponent, det vill säga växtbädd, där man använder biokol som framställs genom att organiskt material, exempelvis trädgårds- och parkavfall, hettas upp i en syrefri ugn. 

– Biokolen är ett lätt material som är bra på att hålla kvar vatten och näringsämnen. Det tar hundratals år innan det brutits ned och till skillnad från torvjord som har en tendens att brytas ner snabbt och sjunka ihop, eller lättare material som mineralbaserade jordar som innehåller pimpsten eller tegelkross, ser biokol mycket lovande ut eftersom det är mycket stabilt, avslutar Jonatan Malmberg.