Byggindustrin fortsatt stark

Foto: Anders Frankson

En förbättrad konsumtionstillväxt i Sverige ger byggindustrin ett rejält uppsving. Bostadsinvesteringarna stiger under hela prognosperioden tack vare innevarande års höga nyproduktionstakt. Uppgången på byggmarknaden är bred och såväl lokal- som anläggningsinvesteringarna ökar.

Det skriver Sveriges Byggindustrier, BI, i en konjunkturprognos som släpptes på onsdagen.

Bygginvesteringarna spås öka 11 procent i år och öka med 4 procent nästa år.

I juni spådde BI att bygginvesteringarna skulle öka med 10 procent 2014 och 3 procent 2015.

BI konstaterar att utvecklingen i världsekonomin går gradvis framåt och även Sverige får en viss förbättrad tillväxttakt 2015. Det är hushållen som är den främsta drivkraften, men även bruttoinvesteringarna ger ett bra tillskott. Bostadsbyggandet vände upp redan under fjolåret och detta lyfter bygginvesteringarna i år. Bostadsinvesteringarna väntas öka med 23 procent i år.

"För byggindustrin ser vi en bred uppgång som i år drivs av investeringar i bostäder. Nästa år kommer bland annat amorteringskrav och skattehöjningar att dämpa bostadsbyggandet. Istället ökar aktiviteten på lokalsidan, men också järnvägsbyggandet vänder upp 2015 efter att ha minskat i fyra års tid", säger Johan Deremar, ekonom på BI i en kommentar.

(Nyhetsbyrån Direkt)