Gemensam plattform för "smarta hem"

Ett stort projekt för att förverkliga det smarta hemmet startar inom kort. Sammanlagt ska 25 partners med kommuner, bostadsbolag och företag skapa en gemensam plattform för tjänster och affärsmodeller. Projektet drivs av Swedish ICT. Idén om det smarta hemmet är inte ny, det finns en rad olika smarta tjänster på marknaden. Problemet är att de ofta bygger på helt olika tekniska plattformar. I praktiken är det verkligt smarta hemmet, där allt samverkar på ett bra och billigt sätt, inte här ännu. Det ska ett nytt innovationsprojektet Hållbara öppna lösningar för det smarta hemmet råda bot på. Projektet  drar officiellt igång vid en kick-off i Kista den 16 januari.

Tidigare etapper av projektet har skapat och testat lösningar på enskilda lägenheter. Nu ska projektet skalas upp. I mer än 100 lägenheter i Göteborg, Stockholm, Sundbyberg, Västerås och Skellefteå ska det “smarta hemmet” skapas på en gemensam plattform där tjänster inom omsorg, energianvändning och fastighetsautomation kommer att testas.

– Vi kommer att bygga upp en öppen plattform med öppna data. I en snar framtid kommer vi människor också att kunna kommunicera med alla möjliga produkter och tjänster tack vare Internet of Things – och det vill vi också ta med i projektet, förklarar Claus.

I delprojektet om fastighetsautomation bygger man upp en Internet of Things-plattform från början, medan man i de andra delprojekten kommer att arbeta med migrationsscenarier. Man kommer också att visa hur tjänster från tredjepartsleverantörer kan läggas till. Projektet ska också arbeta med säkerhets- och integritetsfrågor.

Vinnova finansierar med 10 miljoner kronor under två år, medan parterna bidrar med 15 miljoner kronor. I sin motivering skriver Vinnova: – Projektledningen har mycket god kompetens och konsortiet är mycket brett och fångar hela systemet av aktörer”.