In3prenör bygger Tullinge Idéhus

Bild: Wingårdh arkitektkontor

In3prenör har fått uppdraget att bygga Tullinge Idéhus i södra Storstockholm. Byggnaden är tänkt att bli en central mötesplats för tullingeborna, öppet för kreativa idéer och verksamheter, med bland annat bibliotek, scen och danslokaler.

Uppdragsgivare är Botkyrka kommun. Bygget kommer att genomföras som ett samverkansprojekt och planeras vara klart våren 2017.

Tullinge Idéhus ska bli en mötesplats och samtidigt ett landmärke, centralt beläget vid Tullinge torg. Huset kommer att rymma drygt 2 700 kvadratmeter verksamhetsyta med bibliotek, förenings- och möteslokaler, danslokal, scen, kulturlokaler, medborgarkontor och kafé. Idéhuset kommer att vara öppet för alla, såväl barnfamiljer, barngrupper och studerande som äldre och pensionärer. Utformningen har inspirerats av Idea Store, en ny form av centrum som skapats i Londons förorter som integrerar samhällsinformation, service, bibliotek, lärande och kulturverksamheter.

– Vi är mycket stolta över att ha fått uppdraget, säger Martin Falkenström, arbetschef på In3prenör.

Bygget av Tullinge Idéhus kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan med två faser. Tillsammans med uppdragsgivare och intressenter ska In3prenör både projektera och bygga den nya fastigheten.

I arkitekttävlingen om ett idéhus i Tullinge vann förslaget ”RUT” ritat av Wingårdh arkitektkontor. I juryns utlåtande stod bland annat: ”RUT är en byggnad som ger många värden till Tullinge centrum och som kommer att bidra till att det blir attraktivt och fullt av liv. Genom sin attraktion kommer byggnaden att bli ett landmärke för Tullinge centrum.”

Husets fasad kommer att består av omväxlande glas- och träpartier och taket blir ett grönt sedumtak.