Het bostadsmarknad i norr

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån

Just nu är bostadsmarknaden i Sverige het med stigande priser och fördel för säljarna. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på bostadsrätter har gått upp med 48 procent och priserna på villor med 19 procent.

Boende i Norrbottens län är de största vinnarna med en uppgång på hela 166 procent på bostadsrätter och 50 procent på villor. Sämst utveckling ser man på villor på Gotland som sjunkit med 3 procent. På kommunnivå är det invånarna i Söderköping som haft störst värdeökning på sina bostadsrätter. Gällivare är den kommun där villorna stigit mest i värde. För att få en bild av hur prisökningen på bostäder sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra kvadratmeterpriser på villor och bostadsrätter januari till juli 2010 jämfört med samma period 2015. Siffrorna nedan visar procentuell ökning utifrån kvadratmeterpriser. Snittökningen i landet sedan 2010 är 48 procent på bostadsrätter och 19 procent på villor.

– Sett över de senaste fem så är det överlag kraftiga prisökningar och Norrbotten och Västerbotten ligger i topp både på villor och bostadsrätter. Alla län har prisökningar på bostadsrätter men på villasidan har två län sjunkande priser och prisuppgångarna är inte lika höga. Skåne län fortsätter att halka efter i prisuppgångarna, speciellt på bostadsrätter. Stockholm ligger bland de län som har högst prisuppgång på villor men bland de lägsta på bostadsrätter, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– På många orter har priserna gått upp väldigt mycket och det har eskalerat under 2015, framförallt drivet av låga räntor och tron på införande av amorteringskrav. Ironiskt nog så har turerna kring amorteringskrav hittills lett till högre efterfrågan, stigande priser och högre belåningsgrader, säger Lars-Erik Nykvist.