”Många fel i granskning av Nya Karolinska”

Foto: Martin Stråmo

Skanska tar strid mot uppgifter i granskningen av Nya Karolinska.  Bolaget menar att dess sjukhusbyggen i Storbritannien inte har haft ”skenande” kostnader. Avtalet eller bygget av sjukhusen har inte påverkat vården. OPS är inte en privatisering. Skanska pekar på att det i SvD:s granskning av Nya Karolinska Solna finns många felaktigheter. 

Svenska Dagbladet har under mer än sex månader publicerat ett drygt trettiotal artiklar om Nya Karolinska Solna. Den 7 och 8 november publicerades ett par artiklar om Skanska och de sjukhus bolaget har byggt i Storbritannien. När Skanska gjorde en genomgång av en av de artiklarna säger man att det finns ett stort antal sakfel och missvisande påståenden.

Den bärande tesen i artikeln är att kostnaden för sjukhusen har ”skenat” och idag tynger den brittiska sjukvården. Skanska menar att detta är fel. Kostnaden för att bygga sjukhusen är enligt avtalet fast, liksom ersättningen för drift och underhåll. Kostnaderna för sjukhusen har alltså inte ökat. Det finns inte heller något samband mellan bygget och upphandlingen av sjukhusen och vården, enligt Skanska.

Under de senaste månaderna har enligt Skanska också en rad andra felaktigheter och missvisande påståenden om kostnadsökningar och så vidare publicerats. Ett exempel är det återkommande påståendet att OPS-avtal är en form av privatisering. En uppgift som bland annat citeras ur vad SvD kallar en ”studie vid Linköpings universitet”. När Skanska gjorde en närmare granskning så menar man att studien vara ett grupparbete av tre studenter, som dessutom utgår från SvD:s artiklar.

”Det är viktigt att stora offentliga projekt granskas. Vi är övertygade om att det finns mycket vi kan lära och förbättra. Den här typen av investeringar ska också debatteras, men debatten måste bygga på fakta.”, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

 

Här kan man läsa Skanskas egen genomgång av vad de anser vara felaktigheter i artiklarna.