Arcona har fått i uppdrag av fastighetskontoret att projektera och bygga om Stockholms stadshus tre storkök. Ombyggnationerna om 2 000 kvadratmeter är ett led i att byggnaden framöver ska miljöklassificeras enligt Green Building. Under den mycket korta byggtiden arbetar Arcona dygnet runt i tre skift.
Under hela arbetet, som ska vara klart 1 juli 2012, är all restaurangverksamhet i Stadshuset stängd. Årligen arrangeras cirka 300 evenemang med ett snitt på 400-500 gäster. Att köken ska hålla en hög standard och att arbetena måste genomföras på rekordtid är av största betydelse.
- Givetvis måste allt vara perfekt till Nobelfesten. Därför behöver all ny utrustning och vår nya restaurangoperatör Mässrestauranger få ett halvår på sig att trimmas in, säger Jan Lind, projektchef på fastighetskontoret.
Ofta är gamla storkök stora miljöbovar och målet är Stadshuset ska nu miljöklassificeras. I ombyggnationen ingår bland annat nya fläktrum med värmeåtervinning, fjärrkyla, energisnål storköksutrustning, genomgående ledbelysning i alla ytor och allt material enligt BVB.
Fakta Stadshusköken
- Det stora köket om 1 000 kvadratmeter, där bland annat Nobelmiddagen tillagas, är från 1970-talet. Det ligger på plan 7 ovanför Gyllene salen.
- De två mindre köken Stadshuskällaren och Restaurang Eken, med diskhall, omklädningsrum och serveringsgångar omfattar 1 000 kvadratmeter gjordes senast om på 1990-talet. Dessa lokaler är belägna på plan 3.