SFV återvinner regnvatten

Foto: Åke E:son Lindman

Statens fastighetsverk har låtit borra två helt nya brunnar på ambassadanläggningen i New Delhi. Brunnarna, som genom den vattenbesparande metoden ”rain water harvesting” återvinner regnvatten, är en av flera miljöåtgärder som görs på ambassadanläggningen.

Grundvattennivån i New Delhi sjunker med uppskattningsvis 1-2 meter per år i takt med att både befolkningen och vattenkonsumtionen ökar. Många ambassader, däribland svenska ambassaden, har därför borrat egna brunnar för att öka tillgången till vatten. Men dessa borrhål bidrar i sig till att grundvattennivån sänks ytterligare. För att förhindra eller motverka detta har Statens fastighetsverk installerat systemet ”rain water harvesting”.

- Ambassadanläggningen är i sig, tycker vi, en symbol för hållbar arkitektur. Den känns lika modern i dag som den gjorde när den invigdes för 50 år sedan. Det är därför spännande att vi fortlöpande förädlar anläggningen, inte minst genom alla de klimatåtgärder som görs säger Berit Nilsson fastighetschef på Statens fastighetsverk.

På ambassadområdet i New Delhi finns sedan tidigare ett dagvattenavlopp som tar emot det regnvatten som framför allt faller under monsunen (juli-september). Två helt nya brunnar kan nu ta emot cirka en tredjedel av vattnet som faller på den 40 000 kvm stora tomten och leda det drygt 20 meter ner i marken. På vägen passerar det tre filtreringsbäddar, som består av sand- och stenmaterial, innan det sjunker till grundvattnets nivå.

- Med den här metoden fyller vi på nivån för grundvattnet och kan sedan återanvända det genom att pumpa upp det via våra tre borrhål på området, säger Per-Erik Ekman, förvaltare på Statens fastighetsverk. Vi räknar med minimala drift- och underhållsåtgärder.För drygt ett år sedan påbörjade Statens fastighetsverk processen med att certifiera ambassadanläggningen i New Delhi, Indien, enligt det amerikanska miljöcertifieringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). LEED innebär att byggnader klassas i miljöhänseende utifrån flera olika faktorer. Att tillämpa metoden ”rain water harvesting” är en förutsättning för att få LEED-certifiera en byggnad i Indien.