Design Talents på Formex

Keramik signerad Johanna Grahn Hollström och barnbyggprodukten Cribble.

Design Talents är Formex avdelning för nya talanger där fristående designer och designgrupper kan sälja och visa upp sina produkter för inköpare, samarbetspartners, producenter och press/media. Bland årets utställare i denna alltid lika spännande avdelning på Formex hittar vi bland annat flera designer med nyskapande keramik, tygmönster som lyfter fram kvinnohistorien, och en byggprodukt för barn som hoppas inspirera tjejer till att bli mer teknikintresserade.

 

Några av årets design talents har varit med tidigare, exempelvis Cribble som gör en byggprodukt för barn de själva beskriver som ”Minecraft möter Lego möter Dockhus”. Vi ringde upp Cribbles vd Christine Montalvo för att ta reda på lite mer om denna spännande produkt.

Vad är Cribble?
– Man kan beskriva det ungefär som Minecraft möter Lego möter Dockhus. Cribble är ett byggkit för barn mellan sex och tolv år formgiven med barnens utveckling i åtanke, som utmanar deras kreativitet och uppmanar till att konstruera. Det var min kollega Josefin som kom på idén för några år sedan medan hon pluggade psykologi. Cribble har även hållbarhet i fokus då det är tillverkat av FSC-certifierat trä och går att återanvända gång på gång. Kul också att Cribble även går hem i designkretsar på grund av sina enkla linjer och stilrenhet, och därför säljs på bland annat Designtorget och i flera museibutiker.

Ni säger att Cribble är en plattform där även flickor ska känna sig välkomna och som inte är begränsad till ”pojklek” – berätta!
– Många byggleksaker är riktade specifikt mot pojkar, men vi vill göra en produkt som välkomnar alla barn. Cribble kan man ju dekorera med vad man vill, både måla i AIK-färger eller i rosa och glitter, det är upp till barnet att välja. Och Cribble går utmärkt att kombinera med andra leksaker, man kan ju till exempel låta sina smurfar flytta in, eller bygga ett stationshus till sin tågbana.

Ni har också långtgående visioner om att Cribble ska få flickor mer teknikintresserade, något som i förlängningen ska leda till förbättrad jämställdhet.
– Det är vetenskapligt belagt att flickor har en sämre spatial förmåga än pojkar, vilket hänger ihop med intresset för teknik och matte, så detta är vårt bidrag till att öka flickors intresse för dessa ämnen. I dag är bara 22 procent av alla ingenjörer kvinnor, så vi hoppas att Cribble på sikt ska vara en liten hjälp att få upp den siffran och på så vis bidra till förbättrad jämställdhet.

Ni deltog i Design Talents-avdelningen även på Formex i vintras, hur gick det?
– Det gick jättebra! Då var vi verkligen nya och fanns bara i två butiker, men Formex gav oss många nya leads.

Vilka förväntningar har ni på Formex den här gången?
– Att fortsätta bygga vårt varumärke och hitta ännu fler återförsäljare så att vi därmed når ut till ännu fler barn med Cribble.
­­­

En annan av Formex Design Talents som fått blodad tand och vill vara med ännu en gång är designern och formgivaren Johanna Grahn Hollström med egna företaget By Johanna Grahn Hollström.

Du gör konstföremål i stengods – vad gör din stil unik?
– Jag gör oftast lite större föremål som jag bygger upp för hand, och nästan alltid med inspiration från naturen. Men det får inte bli för figurativt, jag arbetar mer abstrakt. I år har jag jobbat extra mycket med yta och glasyr för att få fram mer dynamiska ytor, med basen i de grundformer jag brukar jobba med.

Du var med på Design Talents även i på Formex i januari, vad gav det?
– Då visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig som en liten aktör med egen produktion, men jag fick många kontakter och bra exponering i media och av inredningsbloggare. Och så fick jag kontakt med andra formgivare och småföretagare som jag utbytte erfarenheter och tips med, det var väldigt lärorikt. Det fick mig att tänka igenom hela mitt företagande på ett sätt jag inte gjort tidigare. Det gav nya tankar om hur jag ska nå ut, hur och var jag vill sälja mina produkter.

Vad förväntar du dig att få ut av Formex den här gången?
– Jag hoppas kunna knyta fler kontakter med försäljningsställen som verkligen passar min produkt. Nu har jag ju hunnit tänka igenom mycket och vet mer om hur jag vill exponera och placera mina produkter. Jag kommer till Formex mer förberedd och är mer målmedveten.

Här är alla 19 Design Talents på Formex 20-23 augusti:

Jochen Lavéno Mangelsdorf https://www.jlmform.com/
Katia Colt Konsthantverk https://www.katiacolt.com/
Anna Wadle Keramik http://annawadle.com/
CRIBBLE https://cribble.se/
By Johanna Grahn Hollström http://byjohannagrahnhollstrom.se/
PATTERN ME BRIGHT http://patternmebright.com/
Vydesign https://www.vydesign.se/
ArtLight http://www.dinaeveneus.se/
Moimi http://moimi.se/
Z Form camilla.zackrisson@gmail.com
Mia of Sweden https://miaofsweden.com/
Arketyp, Stockholms Furniture Lab https://www.arketyp.nu/
Chiconique https://www.photowall.se/
EKO Trädesign https://ekotradesign.com/
Little Matters https://littlemattersdesign.com/
Josephine Skapare https://josephineskapare.com/
Pin Around – Put Your World On The Wall https://www.pinaround.se/
Camilla Ekberg http://camillaekberg.se/
Victoria Gothenburgh https://victoriagothenburg.com/

Läs mer om Design Talents på Formex hemsida