Riksbyggens Brf Midnattssolen och Solar Egg nominerade till Svenska Designpriset

Boken om Solar Egg och eventet då Riksbyggen tände midnattssolen över Gällivare är nominerade till Svenska Designpriset.

Det första spadtaget för Brf Midnattssolen, med Sveriges kanske största svävande lampa, och boken om framgångssagan Solar Egg har nominerats i tävlingen Svenska Designpriset. Brf Midnattssolen har nominerats i kategorin ”Event” och boken om Solar Egg för Riksbyggen av Bigert & Bergström i kategorin ”Redaktionellt, bok”.Svenska Designpriset är en tävling i design som är öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning och inom liknande kreativa områden.

– Otroligt roligt med två nomineringar som dessutom är kopplade till Riksbyggens arbete med att bygga bostäder i Malmfälten och till social hållbarhet, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef Riksbyggen Stockholm/Uppland.Futurniture är byrån som Riksbyggen samarbetat med både när det gäller spadtaget i Gällivare och Solar Egg.– Ett hårt arbete med en viktig och utmanande uppgift har lönat sig, säger Jakob Lind, vd för Futurniture.

Om spadtaget för Brf Midnattssolen
I januari bjöd Riksbyggen in hela Gällivare till en stor spadtagsfest med anledning av byggstarten av Brf Midnattssolen. Byggstarten manifesterades genom tändandet av Sveriges kanske största svävande lampa, en lysande heliumballong på 20 meters höjd, Riksbyggens egen midnattssol. 
Brf Midnattssolen är Riksbyggens första etapp av nya bostäder i Gällivare. Här erbjuder Riksbyggen i 40 välplanerade bostadsrätter om ett till fyra rum och kök med utsikt över fjällvärlden.

Om Solar Egg boken

Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i Malmfälten.
Solar Egg har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards.

Solar Egg har blivit en enorm succé och turnerat runt om i världen och har bland annat gjort nedslag i Paris, Köpenhamn och Minnesota. Senast stod Solar Egg längst ut på Långbryggan i Rättvik. För att ta tillvara på allt material kring Solar Egg lät Riksbyggen göra en bok som finns både på engelska och svenska.