Visbys nya sociala hotell invigdes i sommar

First Hotel Visby består av en kombination av traditionella hotellrum och rum med eget kök för longstaygäster. Bildkälla: Tyréns
Hotellet invigs i juni, mitt under högsäsongen på Gotland. Bildkälla: Tyréns

Text: Annika Wihlborg

I juni 2019 invigdes First Hotel Visby ett stenkast från stadens färjeterminal. Det nya hotellet blir ett av Gotlands hittills största med sammanlagt nittio rum. Byggarbetet har pågått sedan februari 2018 och utöver nittio rum kommer det nya hotellet att bestå av ett café, ett poolområde med spabad, ett utegym samt en utomhusbar.

Det kommer även att finnas konferensmöjligheter på hotellet. First Hotel Visby ligger i anslutning till havet och man har förstås strävat efter att erbjuda så många gäster som möjligt havsutsikt från sina hotellrum. Hotellet får dessutom en karakteristisk fasad i galvaniserad plåt.

– Varken jag eller någon av de övriga delägarna har några tidigare erfarenheter av att bygga och äga hotell. I samband med utformningen av First Hotel Visby tog vi därför fasta på de brister vi själva upplevt när vi bott på hotell med våra familjer. Det som förmodligen skiljer det här hotellet allra mest från andra hotell är att merparten av de traditionella dubbelrummen har ersatts med smålägenheter med fullt utrustade kök. Tanken är att First Hotel Visby ska vara ett socialt hotell där man kan bo hela familjen eller kompisgänget i en lägenhet istället för att behöva dela upp sig på flera hotellrum, säger Andreas Forsberg, arkitekt på Tyréns och delägare det nya hotellet.

Ett inkluderande hotell

En röd tråd i hotellets arkitektoniska utformning är att det ska vara socialt och upplevas som inkluderande för såväl turister som gotlänningar. Det märks bland annat på de många sociala ytorna som finns på hotellet.

– Hotellet ligger på en höjd över hamnen i rakt västerläge, vilket ger ett riktigt bra solläge och en fin utsikt. Fasaden som vetter mot staden har en relativt strikt utformning, medan fasaden som vetter mot havet istället öppnar upp sig med de många sociala ytorna, säger Andreas Forsberg.

Rum med eget kök för längre vistelser

Det är Österled Fastigheters dotterbolag K-lokko Skogen som är hotellets initiativtagare. Eftersom högsäsongen på Gotland är kort men intensiv har Österled Fastigheter valt att utrusta några av hotellrummen med egna kök. Tanken är att de ska kunna hyras ut till longstaygäster som vill njuta av vad Visby och övriga Gotland har att erbjuda även när högsäsongen är över.

 

Faktaruta; First Hotel Visby, nybyggnad av hotell i Visby

Byggherre: K-lokko Skogen AB

Totalentreprenör: Nyberg Entreprenad

Tidsram: Byggstart februari 2018, stod klart maj 2019

Arkitekt: Tyréns