Brf Lilla Varvsgatan satsar på en innergård utöver det vanliga

Bildkälla: Arkitektlaget Skåne Brf Lilla Varvsgatan ligger i stadsdelen Västra Hamnen i Malmö.
Bildkälla: Arkitektlaget Skåne Kvarteret består av 131 lägenheter av varierande storlek.
Bildkälla: Arkitektlaget Skåne I kvarteret finns både penthouselägenheter och apartment houses.

Text: Annika Wihlborg

I kvarteret Lilla Varvsgatan i stadsdelen Dockan i Malmö byggs 131 bostadsrättslägenheter fördelade på fyra trappuppgångar. De boende får närhet både till Västra Hamnen och centrala Malmö. De kan även njuta av en japansk trädgård på den gemensamma innergården.

I brf Lilla Varvsgatan som flyttas in i etapper och beräknas vara helt inflyttat och klart i januari 2021, byggs lägenheter på mellan ett och fyra rum och kök. Några av lägenheterna blir ”Apartment houses”, tvåplanslägenheter med radhuskänsla som kombinerar villalivets fördelar med lägenhetstillvarons bekvämlighet. Storlekarna på dessa lägenheter varierar mellan 90 och 144 kvadratmeter. I kvarteret finns även ett antal penthouselägenheter. De boende i samtliga lägenheter i brf Lilla Varvsgatan kommer att kunna välja mellan tre olika kökskoncept som designats av inredningsbloggaren Frida Ramstedt. I kvarteret kommer det även att finnas en cykelverkstad där de boende själva kan meka med sina cyklar. Den primära målgruppen för brf Lilla Varvsgatan är aktiva unga cityfamiljer.

Fasader i rött och gråtonat tegel

Husens två nedersta våningar får en avvikande kulör och fasaddetaljer som gör att den utmärker sig och får en tydlig karaktär i förhållande till resten av husen. Fasaderna består av rött tegel på de två nedersta våningsplanen och ett gråtonat tegel på de övre våningsplanen.

– Vi har ambitionen att göra ett paradis av den gemensamma innergården. Vi satsar lite extra för att innergården verkligen ska bli något utöver det vanliga. På gården finns ett stort berg, så det är ett levande landskap där vi planerar att plantera en mängd olika ätbara exotiska frukter, exempelvis kiwis, vindruvor, aprikoser, blåbär och smultron. Innergården blir en färgsprakande trädgård som blir lekfull. Vi planerar även att sätta dit odlingslådor där de boende själva kan välja vilka perenner de vill odla, säger Olle Törnqvist, projektledare för Lilla Varvsgatan på Peab.

Faktaruta; Lilla Varvsgatan, nybyggnad av flerbostadshus och garage i Malmö

Byggherre: Peab

Arkitekt: Arkitektlaget Skåne

Totalentreprenör: Peab Sverige

Omfattning: 131 lägenheter

Tidsram: Byggstart december 2017, första inflyttning planeras i augusti 2020