Industriellt träbyggande med Deroma och Balder

Sedan Derome startade sin satsning på industriellt träbyggande har en rad samarbeten inletts, nu startar det första samarbetet med Balder.

Balder äger fastigheter i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och England. Precis som Derome satsar Balder mycket på hållbarhet. Nu inleds alltså samarbetet mellan bolagen, affären handlar om 80 bostäder som kommer att byggas i Ytterby, strax utanför Kungälv.

- I det här projektet optimerar vi verkligen våra lösningar vilket gör att Balder får välutformade, yteffektiva lägenheter med kort leveranstid och som leder till snabb inflyttning, säger Mattias Zifferstedt, försäljningsansvarig väst, Derome Plusshus.

- Vi är mycket glada att vi nu, tillsammans med Derome, förverkligar Balders andra egenutvecklade projekt i Kungälvs kommun. Med ödmjukhet och tillförsikt ser vi fram emot att kunna erbjuda attraktiva hyresrätter i ett naturskönt område till både befintliga och nya Kungälvsbor, säger Håkan Ståleby, projektledare på Balder.

I linje med Balders hållbarhetsarbete kommer projektet att certifieras enligt miljöbyggnad nivå silver och även förses med solceller.

Närproducerade bostäder

De senaste åren har Derome gjort stora satsningar inom industriellt byggande i trä med nationell täckning av produktionen. Bostäderna i det här projektet kommer att produceras i företagets nyaste husfabrik i Värö, strax norr om Varberg. Husen produceras med helt fossilfri energiförsörjning och fabriken ligger endast en dryg timme från Ytterby.

-Det finns många fördelar med närheten, inte minst ur klimatpåverkansynpunkt, säger Mattias Zifferstedt. Det gör också att montaget av bostäderna blir flexibilitet och går snabbt.

Då Derome skördar skog i närområdet och förädlar virket i egna sågverk, går det knappt att få mer närproducerade bostäder än de som byggs i Ytterby.

Ett samarbete som fortsätter?

Bostäderna som nu byggs, är den första affären mellan bolagen, men Derome ser möjligheter för fortsatt samarbete, och menar att intresset finns.

- Balder vill bygga bostäder för alla – snabbt, effektivt och med hög kvalitet Det ligger helt i linje med vad vi kan leverera, säger Henrik Svahn, Divisionschef Derome Plusshus.

Det aktuella området i Ytterby kommer att bli hyresrätter som förvaltas av Balder och husen innehåller främst mindre lägenheter, vilket kan gynna grupper som annars har svårt att hitta boende.

-När vi bygger hyresrätter likt dessa i Ytterby, känns det verkligen positivt, säger Henrik Svahn. Det betyder att vi bidrar till att lösa en av våra största samhällsutmaningar, bostadsbristen. Att vi sedan gör det med klimatsmarta trähus gör ju bara saken ännu bättre.

Bostäderna i Ytterby förväntas vara inflyttningsklara under 2020.