Teknisk väv inom solskyddsbranschen

Dagsljusinsläppet måste begränsas i många konsthallar och museer för att konst och textilier inte ska ta skada. Där används ofta teknisk väv som reducerar solljus men inte utsikten. Foto: Primetex
Anna Lindgren, delägare samt marknads- och kommunikationsansvarig på Primetex. Foto: Primetex

Text: Mari-Louise Paulson

Sverige har en framgångsrik tradition när det gäller teknisk väv och dess betydelse har ökat inom byggsektorn. Teknisk väv används främst för sin funktion även om den kan ha estetiska kvalitéer. Fokus ligger på att materialet ska leverera en tydlig nytta. Vi ville veta mer om materialet och dess funktion och har därför pratat med några experter på teknisk väv.

Anna Lindgren, delägare samt marknads- och kommunikationsansvarig på Primetex.

Vad är en ”teknisk väv”?
En teknisk väv är ett samlingsnamn för textilier med specifika egenskaper. Ofta tänker man solskydd när man pratar om teknisk väv men det finns en rad olika. Som till exempel biotekniska vävar som innehåller inaktiva silverjoner som tar bort bakterier. När det gäller solskydd så använder man en teknisk väv som har en aluminiumbeläggning på baksidan som tar bort direkt solljus, värme och reflexer men samtidigt kan släppa in dagsljus och ge en viss genomsikt. Dessa vävar har också den fördelen att de stoppar en stor del av UV ljuset.

Vad används den till?
Ofta använder man en teknisk väv i offentliga miljöer som museer och konsthallar, där man behöver stänga ute UV-strålning men ändå vill få in dagsljus. Skokloster är ett bra exempel där man tidigare hade mörkläggningsgardiner men när de bytte till teknisk väv blev det ett lyft för dem eftersom man då fick den effekt man ville ha för att skydda textilier och konst i inredningen men ändå kunde se den fantastiska utsikten. I övriga offentliga miljöer används dessa vävar till stor del som skydd mot sol och värme, men också som ett sätt att spara energi.

Vilka egenskaper krävs för att det ska vara en teknisk väv?

Alla vävar som klassas som tekniska vävar ska ha med en redovisning av vilka tester som gjorts och vilka resultat väven fått. Det gäller hur mycket ljus den släpper genom samt graden av uv ljus värme, reflektion den släpper igenom.

Hur tillverkas väven och vad gör att den får dessa egenskaper
En teknik är att man värmer upp aluminium så den blir mer som en gas och ångas på fibrerna och tack vare det omsluts fibrerna i väven mycket bättre och ger ett bättre resultat. Olika tillverkare använder olika metoder för att aluminium belägga baksidan. Det finns även andra tekniska vävar som inte har aluminium.

Hur mäter man dessa – finns program etc.?
Det finns program som hjälper till att ta fram vilken väv man ska använda. I det kan man lägga in allt från rummets storlek till väderstreck och geografiskt läge samt den fakta man har från väven och få fram hur mycket energi man kan spara med rätt väv.

Vad kan en teknisk väv åstadkomma i ett rum eller lokal?
Ett användningsområde som är populärt i dag är i kontorslandskap där man vill ha in mycket ljus. Något som kan medföra att det blir för varmt i lokalerna sommartid och för kallt på vintern, då går det åt mycket energi för att värma upp och kyla ned. Men med rätt teknisk väv och rätt ventilationsinställning, kan man spara mycket pengar på uppvärm och nedkylning. På vintern behåller väven värmen i lokalen och minskar kallraset. På sommaren stoppar den värme och solljus men släpper ändå in ljuset som man gärna vill ha

I vilka solskyddsprodukter används oftast teknisk väv?
Rullgardiner.

Hur är det med miljö- och hållbarhet när det gäller teknisk textil?
I dag är många fastigheter miljöklassade och kräver vävar som har samma klassificering. Det finns men det är bra om man kollar upp var företaget eller byggaren har för miljökrav innan.

Är det skillnad mellan offentliga miljöer och privata bostäder?
Nej, det är ingen skillnad. De t som skiljer är att det inte pratas om möjligheterna med tekniks väv för privatbostäder. Det märker jag när jag är ute och pratar med företagskunder och får ofta frågan "kan man få det här hemma". Det kan man så klart.

Vad är den största vinsten för era kunder när de väljer en mer avancerad väv?
Det är en bättre arbetsmiljö och ett bättre arbetsklimat, inomhusklimat dessutom kan fastighetsägarna göra besparingar när det gäller uppvärmning och nedkylning som bidrar till den globala miljöbesparingen och spar pengar. Det gäller även skolmiljöer.