Ny LVL-handbok har kommit ut

Den nya europeiska LVL-handboken är den första heltäckande sammanfattningen av egenskaper och användningsområden för LVL-produkter. Den har sammanställts och publicerats av träbranschen. Handboken är en omfattande informationskälla för konstruktörer, ingenjörer och entreprenörer.

Den limmade fanerkonstruktionen i LVL gör det till ett effektivt byggnadsmaterial. Produkten används i balkar, skivor, reglar, paneler och element: från nya byggnader till renoveringar och vidare till industriella tillämpningar.

”LVL är ett av de viktigaste materialen för lastbärande träkonstruktioner. Men hittills har det inte funnits någon gemensam teknisk vägledning för användning av LVL. Denna handbok fyller den luckan”, säger VD Matti Mikkola i den finska branschorganisationen Federation of the Finnish Woodworking Industries, den organisation som ansvarar för utgivningen av handboken. Företagen Metsä Wood, Stora Enso Wood Products och Raute Oyj har bidragit från industrin.

”Vi ville tillsammans ge en stabil grund för ansvarsfullt och hållbart träbyggande. Handboken innehåller alla nödvändiga fakta och gör även att LVL kan jämföras med andra byggnadsmaterial. Den klargör även hur man konstruerar träbaserade byggnader,” säger Henrik Söderström, SVP, Supply Chain Management, Metsä Wood och Janne Pynnönen, Head of LVL Business Line, Stora Enso Wood Products.

LVL-handboken publicerades 26 september 2019 i samband med konferensen Forum Wood Building Nordic i Helsingfors.

Tidigare den här veckan publicerade Federation of the Finnish Woodworking Industries tillsammans med German Studiengemeinschaft Holzleimbau ett tekniskt datablad åt LVL-producenterna som anger styrkeklasser, toleranser och ytterligare konstruktionsvillkor för LVL. Beräkningarna i LVL-handboken baseras på detta datablad.