Folkets Park i Växjö utvecklas till ett bostadsområde med småstadskaraktär

Bildkälla: Arkitektbolaget Kronoberg Kvarterets arkitektoniska utformning präglas av sadeltak och pastellfärgade fasader.
Bildkälla: Arkitektbolaget Kronoberg Folkparken blir ett stort kvarter som byggs på ett av Växjös bästa lägen.

Text: Annika Wihlborg

 

I Folkets Park i Växjö byggs 230 nya bostäder. De första bostäderna står klara för inflyttning i år, därefter färdigställs området i etapper. Husen får varierande höjd och placeras längs med parkens sluttning, vilket tillför dynamik och karaktär till det nya kvarteret.

 

Husen i kvarteret Folkparken får pastellfärgade fasader som ska anknyta till femtiotalet och den era när folkparkerna var som allra mest välbesökta. Husen får sadeltak som tillför en småstadskänsla till kvarteret. Hela kvarteret kommer att bestå av hyresrättslägenheter, framförallt tvåor och treor men högst upp i husen finns även större lägenheter på uppemot 154 kvadratmeter och fem meters takhöjd.

 

Attraktivt läge

 

Det känns hedrande att få förvalta och utveckla Folkparken, som har en självklar plats i många Växjöbors hjärtan. Det här kvarteret har ett av stadens absolut bästa lägen, här har arkitekterna tillvaratagit och bevarat känslan av ett grönt parkområde, säger Eric Ello, projektledare för Folkparken på Västkuststugan, som är projektets byggherre.

 

 

Faktaruta; Folkparken, nybyggnation av bostäder i Växjö, etapp 2

Byggherre: VästkustStugan

Arkitekt: Arkitektbolaget Kronoberg

Totalentreprenör: Peab

Omfattning: 70 lägenheter i den andra etappen

Tidsram: Byggstart juli 2018, beräknas stå klart januari 2020