Byggstart för Hotell Draken – ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus i Göteborg

Hotellet ska bli 33 våningar högt. Bild: Adore Adore/Erséus Arkitekter
Hotellentré mot en park. Bild: Adore Adore/Erséus Arkitekter
Vy över Masthuggskajen en ny hållbar stadsdel i Göteborg. Bild: Kanozi Arkitekter

Text: Mari-Louise Paulson

 

Nu är det byggstart för Hotell Draken som alltså är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det blir det första projektet som byggs i den omfattande stadsdelsutvecklingen Masthuggskajen i Göteborg. 

På området mellan Järntorget, Långgatorna och Göta älv ska 1300 nya bostäder samsas med befintlig bebyggelse, ytterligare 6000 arbetsplatser samt restauranger, förskolor, kulturverksamheter och hotell. Bakom planerna står Göteborgs stad och Älvstranden Utveckling tillsammans med ett konsortium bestående av byggherrarna Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, Hotell Draken, NCC, Riksbyggen och Stena Fastigheter Göteborg.

Bostäder, arbetsplatser, restauranger, kultur och hotell
Masthuggskajen som planeras att bli en hållbar stadsdel kommer att få Göteborgs stadskärna att växa västerut mot vattnet som formas med en blandning av stadspuls och lokalt liv. Hela området beräknas stå klart cirka 2026, med första bostadsinflyttning 2023.

 

Centralt i området kommer det även att byggas ett hotell, med en planerad byggstart nu i höst. Det nya hotellet har ritats av Erséus Arkitekter, byggherre är Balder och Choice blir operatör med sitt varumärke Clarion. Också delar av det befintliga Folkets Hus kommer att byggas om och ingå i det blivande hotellet som får namnet Clarion Hotel Draken.

 

Clarion Hotel Draken – högt och brett med många rum
Det nya hotellet kommer att bli 33 våningar högt med en bruttoyta på 25 000 kvadratmeter, vilket gör att byggnaden sträcker sig bra mycket högre än övrig planerad bebyggelse i Masthuggskajen. Hotellet får cirka 470 rum, restauranger och konferenslokaler samt träningsmöjligheter. Allt med en "fantastisk utsikt över staden och hamninloppet" enligt projektörerna. 2022 ska det nya hotellet stå klart.

 

Fakta:
Projekt:
Nybyggnad av hotell i Göteborg
Byggherre:
Fastighets AB Balder
Totalentreprenör: K 21 Entreprenad AB
Arkitekt: Erséus Arkitekter AB
Värde: 750 Mkr
Bruttoyta: 25000