Rustar upp Matteus kyrka för 45 miljoner

Mats Fredriksson på Fredrikssons arkitektkontor AB har varit med och ritat tillbyggnaden och projekterat restaureringen av Matteus kyrka. Foto: Fredriksson arkitektkontor AB
Bortmonterade detaljer från altaret som ska återmonteras. Foto: Fredriksson arkitektkontor AB

Text: Susanne Ringheim Kilje

 

Matteus kyrka i Norrköping genomgår en omfattande restaurering, med ny tillbyggnad. Kyrkan, som är från sent artonhundratal, ska mer eller mindre återuppstå i sitt ursprungliga uttryck, men i modern tappning. Notan för tillbyggnaden blir på 45 miljoner kronor.

 

De två huvudmomenten i arbetet är den 450 kvadratmeter stora tillbyggnaden som dockas till kyrkobyggnaden med en innergård, samt en invändig renovering, där bland annat innertaket ska rengöras av en konservator. Även stora arbeten med foglagning på fasaden och byte av skadade tegel är under upphandling. Kyrkans koppartak lades om för tre år sedan.

 

– Tillbyggnaden ansluts med en ganska stor innergård, som en katolsk pelargång. Här finns ett cateringkök för olika arrangemang och en sal som rymmer 100 personer, plus en mindre för 25 personer. Dessutom byggs flera förrådsutrymmen så att kyrkan kan hållas snygg och städad, säger Mats Fredriksson på Fredriksson arkitektkontor AB som har ritat tillbyggnaden och projekterat restaureringen tillsammans med kollegan Felix Lotz.

 

Innergården med altare, dopfunt och fontän är tänkt för utomhusgudstjänster och kaffeservering. Arkitekterna har strävat efter att hålla en bra balans mellan den höga, ståtliga kyrkan och tillbyggnaden.

 

– Tillbyggnaden följer samma rytm som den gamla kyrkobyggnaden. Vi har arbetat med material som var moderna i slutet av artonhundratalet, som fasadtegel, betong och kopparplåt för att binda ihop det nya med det gamla. I övrigt har tillbyggnaden en relativt nutida gestaltning - stora fönsterglas och så vidare, säger Mats Fredriksson.

 

Tvätta, skrapa, måla och återställa

 

Den invändiga renoveringen ska snart påbörjas. Här satsar man på att hålla den nygotiska stilen och jobbar med de djärva färger och mönster som präglade kyrkan en gång i tiden. Det mesta finns kvar i sitt originalskick, bortsett från vissa rum och detaljer som måste rivas och återskapas.

 

– Kyrkans arkitekt, Helgo Zettervall, var ledande på sin tid och kyrkan är en av de bäst bevarade stora kyrkorna av honom, så vi satsar på ett återskapande av färgsättningen och rumskänslan. Exempelvis har koret haft en målning i blått, grönt, rött och gult, säger Mats Fredriksson.

 

Blicken på det gamla går hand i hand med dagens brandsäkerhetskrav och förväntningar på kvalitativt ljud, bra luft och ljusinsläpp. 1 800 personer ska få plats – antagligen det största personantalet för en kyrka i Linköpings stift. 

 

Byggnadens historia skapar det nya

 

Vid denna typ av byggnadsvård är det viktigt att man undersöker och lär känna objektet, forskar på hur det har sett ut och skapar sig en bakgrundsförståelse, påpekar Mats. Både material och funktion ska spegla den ursprungliga tanken med byggnaden. Det handlar också om att vara rädd om originaldetaljer och använda de dörrar och lösa delar som finns sparade. Bland annat plockas ett gammalt orgelspelbord och undanstoppade detaljer på predikstolen och altaret in igen.

 

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt rik och intressant miljö som visar mycket av originalet från 1800-talet men som är anpassad för modern användning, säger han.

 

Fakta
Utbyggnad och renovering av Matteuskyrkan i Norrköping. Kyrkan är från 1891 och ritad av Helgo Zettervall.
Bruttoyta tillbyggnad: 480 m2
Byggherre: Norrköpings pastorat
Arkitekt: Fredriksson arkitektkontor AB
Totalentreprenör tillbyggnad: Erik Sjögrens Byggnads AB
Byggstart: april 2019
Tillbyggnad färdig: mars 2020