Skanska bygger miljövänliga villor och parhus i Billdal utanför Göteborg

De nybyggda villorna och parhusen ligger nästan i direkt anslutning till havet. Bildkälla: SWECO Architects
I september 2019 står hela det nya kvarteret klart. Bildkälla: SWECO Architects
Billdals Strandäng är ett av Skanskas gröna pilotprojekt i Göteborgsregionen. Bildkälla: SWECO Architects

Text: Annika Wihlborg

I Billdal, drygt två mil söder om centrala Göteborg, byggs 35 villor och parhus i kvarteret Billdals Strandäng. Samtliga hus är slutsålda och hela kvarteret står klart i september i år.

De nybyggda husen ligger nästan i direkt anslutning till strandängarna och havet och många av de boende kan räkna med havsutsikt. Husens arkitektoniska utformning har hämtat sin inspiration från det traditionella skärgårdssamhället, vilket anspelar på kvarterets havsnära läge. Enligt SWECO Architects, som utformat Billdals Strandäng, ska vägen genom kvarteret påminna om en slingrande bygata. Samtliga nya bostäder i kvarteret Svanenmärks, men i fem av husen har Skanska valt att miljömärka på den högsta mörkgröna nivån enligt företagets egen miljömärkning, gröna kartan. 

Grönt pilotprojekt

Tanken är att Billdals Strandäng ska fungera som ett av Skanskas gröna pilotprojekt i Göteborgsregionen. Utöver kraven från Svanen har husen i Billdals Strandäng utrustats med snålspolande kranar, miljövänliga vitvaror samt carports och förråd med sedumtak.

– Det stämmer att samtliga villor och parhus i det här projektet är slutsålda, vilket förstås är roligt, säger Mikael Panzar på Skanska, som är projektets byggherre och totalentreprenör.

Faktaruta; Billdals Strandäng, nybyggnation av villor och parhus i Billdal

Byggherre: Skanska

Totalentreprenör: Skanska

Arkitekt: SWECO Architects

Projektkostnad: 40 miljoner kronor

Omfattning: 35 radhus och parhus

Tidsram: Byggstart mars 2018, beräknas stå klart september 2019