Norrtälje hamn- ny stadsdel som dubblerar centrala Norrtäljes yta

Hamnträdgården byggs i attraktiva Norrtälje hamn.
Soltornet stod inflyttningsklart i somras.
Bildkälla: Lindberg Stenberg Arkitekter Hamnträdgården byggs i attraktiva Norrtälje hamn.

Text: Annika Wihlborg

 

I Norrtälje hamn växer en helt ny stadsdel fram som så småningom kommer att innehålla bostäder för närmare 5000 människor. Flera nya kvarter samt ett äldreboende byggs för närvarande i Norrtälje Hamn. Visionen är att skapa en levande stadsdel för barn, båtar och bad, Norrtäljes nya mötesplats med park, torg, bryggor och stränder.

 

Utbyggnaden av Norrtälje hamn kommer att fördubbla storleken på Norrtäljes stadskärna och är förstås ett stadsbyggnadsmässigt jätteprojekt i en kommun av Norrtäljes storlek. I den nya stadsdelen anläggs även parker, torg och kajstråk och ytor för handel, rekreation och service. Dessutom byggs en bro över hamnbassängen som förbinder den nya stadsdelen med Societetsparken på andra sidan vattnet. 

 

Ett av de nya kvarteren som byggs är Hamnträdgården, som består av två etapper. I en första etapp byggs sextiofem bostadsrättslägenheter i storlekarna två till fem rum och kök, fördelade på fem trapphus. Samtliga boende får tillgång till garageplats under huset samt antingen balkong eller uteplats. På den gemensamma innergården planeras växthus och generösa ytor för lek och rekreation. Hösten 2018 inleddes marksaneringen i Hamnträdgårdens första etapp och inflyttningen i kvarterets andra etapp inleds sommaren 2020.

 

Miljöcertifierat äldreboende

 

I Norrtälje Hamn byggs även ett nytt äldreboende. Byggarbetet påbörjades sommaren 2019 och våren 2021 är det dags för inflyttning i de åttio lägenheter som byggs. Det är Humana som ska driva äldreboendet och utöver lägenheter för äldre kommer huset även att inrymma gym, bastu och gemensamhetslokaler med takterrass samt gemensam terrass och balkong på varje våningsplan. Varje avdelning kommer också att ha ett stort gemensamt kök och vardagsrum där de boende kan umgås. Målsättningen är att äldreboendet ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad nivå silver.

Ett hus som definitivt sticker ut från mängden i Norrtälje hamn är Soltornet, som består av sexton våningsplan. Soltornet, som stod inflyttningsklart i juni i år, består av åttiosex bostadsrättslägenheter på mellan två och fyra rum och kök. Soltornet har balkonger som sträcker sig runt hela fasaden.

Faktaruta; Brf Soltornet, nybyggnation av bostadsrättslägenheter i Norrtälje Hamn

Byggherre: Brf Soltornet I Norrtälje Hamn

Beställare: Index Residence

Byggentreprenör: Bergtornet Entreprenad

Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Omfattning: 87 lägenheter

Projektkostnad: 100 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart mars 2017, stod klart juni 2019

 

Faktaruta; Hamnträdgården, nybyggnad av flerbostadshus och lokaler i Norrtälje hamn

Byggherre: JM

Byggentreprenör: JM

Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter

Omfattning: 65 lägenheter i första etappen

Tidsram: Byggstart oktober 2018, beräknas stå klart mars 2020

 

Faktaruta; Nybyggnad av äldreboende i Norrtälje hamn

Byggherre: Arwidsro Fastighetsutveckling

Byggentreprenör: Noccon

Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Omfattning: 80 lägenheter

Projektkostnad: 100 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart augusti 2019, beräknas stå klart maj 2021