Töcksfors köpcentrum utökas med 9000 kvadratmeter för gränshandel

Bildkälla: Tengbomgruppen Töcksfors köpcentrum byggs ut för att bli en tydligare och större destination för gränshandeln i Värmland.
Bildkälla: Tengbomgruppen Utbyggnaden av Töcksfors Köpcentrum tar drygt femton månader att färdigställa.
Bildkälla: Tengbomgruppen Bild från byggstarten i januari 2018.

Text: Annika Wihlborg

Värmländska Töcksfors köpcentrum, som ligger drygt fem kilometer från den norska gränsen, har utökat sin handelsyta rejält med en utbyggnad på 9000 kvadratmeter.

Att det är billigare för norrmän att handla i Sverige har gett ett ökat tryck på gränshandeln som de senaste åren har ökat kraftigt. En av många aktörer som har märkt ökningen är Töcksfors köpcentrum som nu bygger ut.

Töcksfors Köpcentrum invigdes 2005 och har sedan dess byggts ut flera gånger. Nu när den senaste utbyggnaden står klar har Töcksfors Köpcentrum drygt 1400 parkeringsplatser inomhus och cirka 250 parkeringsplatser utomhus och en total yta på 42 000 kvadratmeter.

Totalentreprenör för utbyggnaden var Peab och Tengbomgruppen har ritat byggnaden. Shoppingcentret har varit öppet som vanligt under hela byggtiden.

Fastighetsägaren, norska Thon Property, gör detta för att köpcentret ligger strategiskt bra i förhållande till den norska gränsen med bara nio mil till Oslo. En annan bidragande orsak till utbyggnaden är att en ny väg med tillkoppling till E18 färdigställdes för drygt ett år sedan. Ett projekt som både finansierades och initierades av Töcksfors köpcentrums ägare Thon Property. 2017 flyttade två butiker in och nu har de fått ytterligare hyresgäster som bland annat innehåller nyetableringar av H&M, Jula, Espresso House samt större butiker för Maximat och Gottebiten.

Utbyggnad ger en ökad omsättning
En målsättning är att utbyggnaden på sikt ska leda till en dubblerad omsättning i köpcentret. Utöver utbyggnaden har också köpcentrets befintliga ytor fått en uppfräschning. Allt för att locka köpare och aktörer. Utbyggnaden skapar drygt 120 nya arbetstillfällen i Töcksfors. Vilket är stort för kommunen som har cirka 1 200 invånare.

Antalet parkeringsplatser utökas rejält

– Töcksfors är för närvarande vårt minsta gränshandelsköpcentrum. Med den här utbyggnaden har vi gjort Töcksfors till en destination på samma sätt som vi tidigare gjort med bland annat Charlottenberg, säger Hallgeir Åndal, vd på Thon Property.

Faktaruta:
Töcksfors shoppingcenter, utbyggnad av köpcentrum för gränshandel i Töcksfors, Värmland

Byggherre: Töcksfors Köpcentrum

Byggherreombud: Olav Thon Gruppen

Totalentreprenör: Peab

Arkitekt: Tengbomgruppen

Omfattning: Tillbyggnad på 9000 kvadratmeter

Tidsram: Byggstart januari 2018, klart i april 2019.