Bygglov för White Arkitekters 200 klimatsmarta hyresbostäder i London

Bilder: White View

Barking and Dagenham Council har godkänt planen för mer än 200 högkvalitativa och prisvärda bostäder i den första fasen av den långsiktiga utvecklingen av stadsdelen Gascoigne West i Barking, London. Bostäderna ska bidra till att minska bostadsbristen i London och är främst avsedda för låg- och medelinkomsttagare i Barking. Ungefär 60 procent av bostäderna kommer att vara hyresreglerade, med hyror från 134 brittiska pund per vecka (ca. 6.700 kr/månad).

Med utgångspunkt i skandinavisk bostadsarkitektur och stadsbyggnad har Whites team i London gestaltat tre bostadskvarter med platsen och landskapet i fokus. Huvudmålet har varit att skapa en trygg och inspirerande miljö med bostäder som de lokala invånarna har råd med. För att kunna erbjuda en variation av boendeformer omfattar kvarteren både lägenheter och radhus.

“Att utveckla Gascoigne Estate är ett viktigt steg för Barking. Det här beslutet banar väg för fler kvalitetsbostäder som boende har råd med”, säger Pat Hayes, Managing Director för den kommunägda byggherren Be First.

De tre kvarteren utformas av byggnader av varierande höjd och skala för att skapa ett tydligt och tryggt stadsrum med många grönytor, inklusive en ny lekpark. Tillgången till dagsljus har prioriterats i designen av bostäderna och samtliga bostäder kommer med en balkong, terrass eller en egen liten trädgård.

Projektet har ambitiösa hållbarhetsmål som omfattar låg användning av vatten och energi. Målet för koldioxidreduktion ligger på 40,2%, långt mer än regelverket kräver. Därför har byggnadsmaterial som uppfyller höga krav på energiprestanda använts, och byggnaderna har utrustats med solcellspaneler. Projektet inkluderar även laddstationer för elbilar och över 360 nya parkeringsplatser för cyklar.

Fas 1 av utvecklingen av Gascoigne West är White arkitekters andra uppdrag för Be First. Tidigare har även plan och bygglov för drygt 500 bostäder och en park i närliggande Gascoigne East godkänts.

 

“Vi är väldigt stolta över att få bidra till det här viktiga projektet”, säger Linda Thiel, chef för Whites London Studio, som dessutom har utsetts till ”Design Guardian” för Gascoigne West i sin helhet. “På White ser vi det som vårt ansvar för att planera hållbara, inkluderande städer på största möjliga allvar. Vi är glada över att samarbeta med Be First och kunna påverka hur Barking utvecklas tillsammans”, tillägger hon.

Fas 1 av nyutvecklingen har planerad byggstart i januari 2020 och förväntas vara klar i mars 2022.