Ekerö centrum ska utvecklas

De kommande 10 åren sker viktiga infrastruktursatsningar i Ekerö kommun, såsom breddning av Ekerövägen, en ny bro vid Tappström samt-och avfartertill förbifart Stockholm.Detta ger kommunen möjligheter att växa med fler bostäder och fler invånare och en utbyggnad av Erskines centrum från 90-talet. För att forma Ekerös nya centrum tar kommuneninvånarna till hjälp och bjuder in till dialogmed utgångspunkt i frågan: ”Hur vill du att Ekerö centrum ska vara i framtiden?”.

Dialogvecka om Ekerö centrumFör att djupare förstå vilka kvaliteter kommunens invånare uppskattar i centrum idag och vilka behov som finns för framtidenbjuder Ekerö kommun in alla invånare till dialogvecka den 24 november till 1 december.Under dialogveckanfinns möjlighet att samtala om centrums utveckling vid öppna hus medkommunens och byggaktörernas representanter samt delta i arkitektledda rundvandringar och fördjupande gruppdiskussioner.

-Ekerö är en otroligt vacker kommunnära storstadensom lockar med sin starkakulturmiljö och historia, så det är viktigtatt involvera experter och allmänheten. Ekerö centrum är känt över hela Sverige för sin arkitektur och nu vill vi utveckla det som liknar mer ettlandsortscentrum till kommunens riktiga kärna. Vi kommer diskutera olika teman somkaraktär och identitet,gator och mötesplatser, parkering och mobilitet samt innehåll och funktioner. Jag ser fram emot att höra vad invånarna har för idéer som vi sedan kan bygga vidare på, säger Erik Edström,Arkitekt i Ekerö kommun.

-Tillsammans med Ekeröborna och kommunen vill vi vara med och skapa ett levande centrum som tar tillvara på närheten till vatten och natur och skapar ett befolkningsunderlag för den service och handel som många efterfrågar. För oss är det viktigt att föra en dialog med Ekeröborna om vad man tycker om på platsen idag och vad man gärna ser mer av i framtiden. Vi ser fram emot dialogveckan, säger Mathias Aronsson, regionchef Wallenstam.

Ralph Erskine

Ekerö centrum fick sin nuvarande form i början av 1991och Ralph Erskine är arkitektensom stårbakom dagens arkitektur och hanhämtade bland annat sin inspiration från hursmåstäder i Mälardalenvar uppbyggda.Exempel på arkitektursom Ralph Erskine har skapat är Millenium Village i London, Stockholms universitetsbyggnader, Hotell Borgafjäll (Dorotea) och Gyttorp i Västmanland. I Stockholm återfinns bland annat Lida friluftsgård, Ekerö centrum och Myrstuguberget i Huddinge. I Göteborg har Erskine ritat höghuset Skanskaskrapan vid Lilla Bommen. (Källa:erskine.se)

-Jag vill sättaen hög ambition på arkitektur för nya Ekerö centrum, från Erskine till framtiden, och då behöver vi även samtala och lyssna in invånarnastankar.Bra arkitektur grundar sig i platsens kultur, ambitioneroch möjligheter, avslutar Erik Edström.