Efterlängtat förtätningsprojekt påbörjas snart i kvarteret Plankan

Nittiotvå av de nya lägenheterna ska inrymmas i ett nybyggt hus som står på pelare. Av dessa blir det femtio studentlägenheter på det två översta våningsplanen. Bild: Svenska Bostäder
Nya lägenheter byggs ovanpå en av de befintliga sextiotalsfastigheterna. Bild: Svenska Bostäder
Bildkälla: Origo Arkitekter Nybyggnationen i det befintliga kvarteret Plankan på Södermalm har varit omstritt och har även överklagats.

Text: Annika Wihlborg

 

I kvarteret Plankan, som ligger i hörnet Hornsgatan och Varvsgatan i närheten av Hornstull på Södermalm i Stockholm, påbörjas inom kort ett förtätningsprojekt som ska resultera i 158 nya hyresrättslägenheter. De nya lägenheterna byggs på kvarterets stora gård och ovanpå en av de befintliga sextiotalsfastigheterna.

 

Några av lägenheterna ska inrymmas i ett nybyggt hus som står på pelare. Det huset ska inrymma nittiotvå lägenheter, varav femtio studentlägenheter på det två översta våningsplanen. På det befintliga huset byggs sextiosex lägenheter på taket. Det är Serneke som är projektets totalentreprenör.

Hela projektet beräknas stå klart under första kvartalet 2022. Inflyttningen sker etappvis. Efterfrågan på bostäder på Södermalm är förstås hög och eftersom det är ont om byggbara tomter är möjligheten att förtäta befintliga kvarter ett bra alternativ för att göra det möjligt för fler att bo i innerstaden. Samtliga lägenheter i kvarteret kommer att få tillgång till balkong. Studentlägenheterna får antingen tillgång till balkong eller terrass.

Försenad byggstart
– Planerad byggstart var april 2019, men vi har ännu inte påbörjat bygget eftersom vi avvaktar några sista myndighetsbeslut som förhoppningsvis ska ge oss klartecken för att sätta igång. Projekteringsarbetet har redan startats. En utmaning i det här projektet är att det ligger flera tunnelbanetunnlar direkt under kvarteret, vilket innebär att vi har en löpande dialog med Storstockholms Lokaltrafik angående säkerhetsavstånd och liknande, säger Göran Viklund, arbetschef på Serneke i Stockholm.

Ytterligare en utmaning är förstås logistiken. Eftersom projektet ligger i innerstaden där utrymmena är små är det viktigt att Serneke och deras samarbetspartners har en god framförhållning och planering i hela projektet.

 

Faktaruta, Kvarteret Plankan, ny- och påbyggnad av flerbostadshus på Södermalm, Stockholm

Byggherre: Svenska Bostäder

Arkitekt: Origo Arkitekter

Totalentreprenör: Serneke

Omfattning: 158 hyresrättslägenheter

Tidsram: Byggstart ännu inte fastslagen, beräknas stå klart mars 2022

Byggkostnad: 500 miljoner kronor